Vége a HÖK-ös mutyinak?

A nagyobb átláthatóság mellett és a megalázóan alacsony ösztöndíjak ellen a HÖOK. 

Gyakran éri az a vád – nem egy esetben jogosan – a HÖK-ösöket, hogy átláthatatlan rendszerükön keresztül utalják ki saját tiszteletdíjaikat. Az Átlátszó Oktatás a közelmúltban indított egy ezzel kapcsolatos oldalt, ahol a közérdekű adatigényléseken beérkezett adatokat feldolgozva hozzák nyilvánosságra a HÖK-ös fizetéseket.
Most úgy néz ki, a HÖOK végre rászánta magát, hogy saját rendszerén belül a változtatások élére álljon, és egy olyan dokumentumot fogadott el a hétvégén Szombathelyen tartott Közgyűlésén, mely a közéleti ösztöndíjakkal kapcsolatos irányelveket, alapokat tartalmazza. Az egyhangúlag elfogadott anyagban szerepelnek előírások az ösztöndíjak megítélési módjára, és ami talán a legfontosabb, azok

nyilvánossá tételi kritériumaira is.

Az előterjesztés hiánypótlónak tekinthető, és a tény, hogy minden jelenlévő HÖK-ös képviselő elfogadta azt, remélhetőleg azt is jelenti egyben, hogy a szervezet komolyan is gondolja abbéli törekvéseit, amik a hallgatói mozgalom átlátható működésének megteremtésére irányulnak.

A hétvége másik fontos témája az elavult ösztöndíjrendszer volt. Mint korábban megírtuk, a HÖOK nemrégiben elindította #jövőkép című programját, aminek a héten tartott első állomásain is kiemelt problémaként jelentkeztek a nevetségesen alacsony ösztöndíjak. Gulyás Tibor, a HÖOK elnöke az MTI-nek a hétvégi rendezvény előtt úgy fogalmazott:

„A hallgatói ösztöndíjak tíz éve nem emelkedtek, ezért a hallgatók közül sokan úgy érzik, hogy ez az ügy a tanulás becsületéről, megbecsüléséről szól.”

Szavai szerint a hallgatók azt szeretnék elérni, hogy legalább az infláció mértékével növelve emelkedjenek a hallgatói ösztöndíjak, ami számításaik szerint a jelenlegihez képest 12 milliárd forinttal emelné meg a jelenleg az ösztöndíjakra fordított költségvetési összeget.

Kíváncsian várjuk, hogy a kormányzat valóban beleáll-e egy ilyen mértékű ösztöndíj-emelésbe, vagy továbbra is csak olyan látszat-ösztöndíjakat finanszíroz, amivel saját, nagyreményű fidelitasos utánpótlását tudja kifizetni.

Az MTI-nek adott előzetes tájékoztatójuk szerint a közgyűlésen még terítéken volt a HÖOK Külhoni programja, valamint a nemrégiben befejezett adománygyűjtésük is, mely során 5 tonna élelmiszert gyűjtöttek hátrányos helyzetű családok részére.