Az Európai Bizottság 118 millió eurós támogatást biztosít a Palesztin Hatóságnak

Az Európai Bizottság 118 millió eurós támogatást biztosít a Palesztin Hatóságnak

Ukrajnának pedig az Ursula von der Leyen vezette testület újabb 500 áramfejlesztőt küld, ezek összértéke 16,5 millió euró.

Az Európai Bizottság 118,4 millió eurós támogatási csomagot fogadott el a Palesztin Hatóság támogatására a 2023-as éves előirányzat részeként - tájékozatott a brüsszeli testület pénteken.

Az uniós bizottság közleménye szerint az elfogadott új pénzügyi támogatás hozzá fog járulni a ciszjordániai köztisztviselők fizetésének és nyugdíjának kifizetéséhez, a ciszjordániai és gázai készpénzátutalási programon keresztül a kiszolgáltatott családok szociális juttatásaihoz, a kelet-jeruzsálemi kórházakba történő orvosi beutalások finanszírozásához, valamint a Palesztin Hatóság intézményei igazgatási és technikai kapacitásának támogatásához.

A közlemény Ursula von der Leyent, az Európai Bizottság elnökét idézte, aki kijelentette: "nagyon aggasztó" a gázai és ciszjordániai helyzet, beleértve Kelet-Jeruzsálemet is. Tájékoztatása szerint

az unió ezért már megnégyszerezte a Gázának nyújtott humanitárius segítségét.

"Pénzeszközeink gondos felülvizsgálatát követően bejelentjük a Palesztin Hatóságnak nyújtandó nagyon szükséges segítséget is" - fogalmazott.

A bizottsági elnök elmondta, az EU a palesztinoknak nyújtott segélyek legnagyobb nemzetközi adományozójaként mérlegeli egy szélesebb körű, közép távú csomag kidolgozását a jövő évre vonatkozóan, amely hozzájárulna Gáza és Ciszjordánia gazdasági és politikai stabilitásához a kétállami megoldás, Izrael mellett egy palesztin állam létrehozására irányuló szélesebb körű nemzetközi erőfeszítések részeként.

Az Európai Unió a közös európai stratégia keretében a 2021-2024-es időszakra közel 1,2 milliárd euró támogatást hagyott jóvá a palesztinok megsegítésére

- emlékeztetett a brüsszeli testület.

Ukrajnának további ötszáz áramfejlesztőt küld az EU

Az Európai Bizottság pénteken azt is közölte, hogy további 500 áramtermelőt küld Ukrajnának a Lengyelországban tárolt rescEU-készletből, hogy a téli időszakban megerősítse az ország energiaügyi ellenálló képességét.

Az orosz csapatok folyamatos brutális támadásai miatt az ukrán energetikai infrastruktúra sérülékennyé vált, a helyi hatóságok erőfeszítései ellenére is lehetetlen egy éven belül helyreállítani az összes tönkrement villamosenergia-hálózatot - olvasható a sajtóközleményükben.

A különböző méretű, 12,5 kilowattól 1000 kilowattig terjedő teljesítményű generátorok teljes összértéke 16,5 millió eurót tesz ki.

Az áramfejlesztők teljes áramkimaradás esetén egész kórházak energiaellátására képesek. Az EU célja, hogy fenntartsa az elegendő áramellátást télvíz idején, és olyan létfontosságú szolgáltatások, mint a kórházak, szennyvízkezelők és fűtőállomások is működőképesek maradjanak. Az 500 generátorból 40-et oktatási intézmények számára szánnak - közölte a bizottság.

Janez Lenarcic válságkezelésért felelős uniós biztos az adomány kapcsán kijelentette: "Tavaly télen tanúi lehettünk annak, hogy Oroszország megpróbálta hidegbe és sötétségbe taszítani Ukrajnát. Akkor sem jártak sikerrel, és most sem fognak sikerrel járni. Az ukrán emberek ellenállóképessége rendkívüli, és nincsenek egyedül. Az EU az első naptól kezdve kéz a kézben dolgozik az ukrán hatóságokkal, hogy a legszükségesebb sürgősségi ellátást eljuttassa az országba. Most további 500 áramfejlesztőt mozgósítunk a rescEU tartalékaiból, hogy támogassuk Ukrajna energiarendszerét a zord téli hónapokban" - fogalmazott a tisztviselő.

(Címlapkép: Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke az Európai Parlament strasbourgi üléstermében 2023. szeptember 13-án. MTI/EPA/Julien Warnand)