Az új köztársasági elnök hivatalosan is kitűzte az önkormányzati és az EP-választást

Az új köztársasági elnök hivatalosan is kitűzte az önkormányzati és az EP-választást

Sulyok Tamás hivatala röviden közölte, hogy a 2024-es helyhatósági és európai parlamenti választást a már előre belengetett június 9-én tartják. A Fidesz szándékosan tette egy napra a két választást, és nem a spórolás volt a céljuk.

Dr. Sulyok Tamás köztársasági elnök ma alaptörvényi kötelességének eleget téve kitűzte az Európai Parlament magyarországi képviselőinek választását, valamint a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek általános választását – írta a Sándor-palota szűkszavú közleménye.

„Az első alkalommal egy időben tartott választásokra 2024. június 9-én kerül sor”

– tették hozzá.

A köztársasági elnöknek még egy fideszes államfőhöz képest is korlátolt mérlegelési lehetőségei voltak: a választás kitűzésre csak formalitás volt, hiszen mindenképp ezt a napot kellett választania. Ennek oka, hogy az Európai Unió tagállamainak nagykövetei tavaly úgy döntöttek ,hogy június 6. és 9. között kell tartani az idei EP-választásokat. Magyarországon pedig a választási törvény írja elő, hogy választást csak vasárnapra lehet kiírni, egy szükségszerű volt, hogy június 9-én tartsák a voksolást.

Hivatalosan csak április 20-án indul a kampányidőszak, de mindannyian tudjuk, hogy a Fidesz sosem áll le a kampánnyal.

(Címlapkép: Sulyok Tamás köztársasági elnök beszédet mond beiktatási ünnepségén a budapesti Szent György téren 2024. március 10-én. MTI/Koszticsák Szilárd)