Becsődölt ipari parkot szerzett meg a likviditási gondokkal küzdő dorogi önkormányzat

Az ipari parkot egy vállalkozó kezdte el fejleszteni még 1998-ban. Hatalmas pénzeket fordított a terület közművesítésére, 2006-ban 357 millió forintos kölcsönt is felvett. Ám a betelepülők elmaradtak, a hitelt nem tudta fizetni, így 2010-ben a bank felmondta a kölcsönszerződését, és a bank tulajdonában lévő SB-DIP Kft. kezébe került a 334 ezer négyzetméteres terület.

Közben az önkormányzat a beépítetlen ipari területekre kivetett év 200ft/nm adót. A csődbe ment cég azonban értelem szerűen ezt nem fizette meg. Így a már említett SB-DIP Kft., 111 millió forint telekadóval tartozott a városnak. Az összeget úgy egyenlítette ki, hogy négyzetméterenként mintegy bruttó 5 580 forintos áron átadott 20 ezer négyzetméteresés terület az önkormányzatnak.

Átvettek azonban egy másik földet is, ami egy magánszemélyé volt, a tulajdonos 10,5 millió forint telekadóval tartozott az önkormányzatnak egy 30 ezer négyzetméteres terület után. Az önkormányzat kifizetett közel 4 millió forintot a tulajdonosnak, így a terület összesen 14,5 millió forintért lett a városé. Négyzetméterenként nagyjából 481 forintért.

Az eltérés a banknak és a magánszemélynek fizetett négyzetméter-ár között tizenegyszeres. Tittmann János polgármester az Átlátszónak azt nyilatkozta, hogy ez teljesen rendben van, mert az önkormányzat annyit fizetett a földekért, amennyit a vevők kértek.

Az ellenzék szerint semmi sincs rendben

A jobbikos Polonyi Zsolt szintén kérdéseket tett fel az ingatlanokkal kapcsolatban. Emlékeztette a testületet, hogy 2015 decemberében tárgyalták már a magánszemély telkének ügyét, mert a tulajdonos már akkor is el szerette volna adni a területet az önkormányzatnak, ugyanezen a 481 forintos áron, ám akkor Tittmann János előterjesztésében az szerepelt, hogy “a területre vonatkozóan az önkormányzat fejlesztési tervvel nem rendelkezik, így továbbra sem kíván élni az ingatlanra vonatkozó eladási ajánlattal.”

Polonyi megkérdezte, hogy a most hivatkozott, és Tittmann által említett rendezési terv már tavaly decemberben is megvolt, akkor mégis mi változott azóta? Azt is szóvá tette Polonyi, hogy nem elég, hogy az önkormányzat elesik a költségvetésbe betervezett telekadótól, de ráadásul még mintegy 4 millió forintot ki is fizet a tulajdonosnak, ami újabb teher a városnak.

Eddig sem értettem egyet a telekadóval, ezután sem fogok, viszont mindig azt a választ kaptam, hogy ezekre a pénzekre szüksége van az önkormányzatnak, mert be van tervezve a költségvetésbe. Most akkor nincs szükségünk arra a pénzre? Egy föld nem váltja ki, hogy parkolót építsünk, pénzből tudnánk.

Polonyi Zsolt az SB-DIP Kft.-től átvett terület tárgyalásakor jelezte, hogy nagyon magasnak tartja az 5 580 forintos négyzetméterárat, és megkérdezte, hogy egyáltalán mi a célja az önkormányzatnak a területtel.

Tittmann szerint az nem jelent semmit, hogy a terület jelenleg ipari zónának minősül, hisz ezt a besorolást az önkormányzat bármikor meg tudja változtatni úgy, hogy ott akár egy lakóövezet alakulhasson ki.