Elhagyott laktanyákban helyeznék el a migránsokat

Nemcsak Olaszországban, hazánkban is vannak ilyen megüresedett telkek.

A római kormány döntése szerint az olaszországi migrációs helyzet megoldását a miniszterelnökségen létrehozott központi migrációs hivatal vette kézbe.

Az első lépés a jelenleg különböző városi létesítményekben, táborokban, parkokban, állomásokon, üresen álló épületekben élő menedékkérők áthelyezése lesz hat laktanyába. Négy épület Venetóban, egy a szomszédos Friuli-Venezia Giuliában, egy pedig Szicíliában található.

Hazánkban is a vannak elhagyott katonai támaszpontok:

Szellemváros - visszajáró turistákkal

Nem is igazi portál az, amely még nem adott hírt a Szentkirályszabadja mellett található szovjet laktanyáról, így ha már arrafelé vezetett utunk, be is lógtunk az elhagyatott helyek iránt érdeklődők által untig ismert helyre pár képet készíteni. Elpocsékolt infrastruktúra, összerogyó épületek, kifosztott lakások világa, és az egymásba botló turisták paradicsoma.

A migrációs hivatal feladatai közé tartozik a menedékkérelmek most legalább fél évig tartó elbírálásának gyorsítása, de az olasz kormány újra akarja gondolni a menekültstátushoz szükséges feltételrendszert is. Matteo Renzi olasz miniszterelnök az ENSZ Menekültügyi Konferenciáján adott New York-i sajtótájékoztatóján fontosnak nevezte, hogy az Olaszországban menedékkérelemre váró külföldiek "csináljanak is valamit a megélhetésükért", ne csak tétlenül várakozzanak. A La Repubblica beszámolója szerint Matteo Renzi úgy fogalmazott, az EU "megbénult", és hiányzik az akarat a migráció megoldására, mivel több európai politikust is a saját országában közelgő választások "tartják sakkban".

"Fordulat kell a következő hat hónapban vagy az Unió véget ér"

- mondta Sandro Gozi uniós ügyekért felelős államtitkár. A politikus hangsúlyozta, ha az EU nem ad választ az olasz kormány által kidolgozott migrációs javaslatcsomagra, amely Törökország példájára az afrikai államokkal való migrációs megállapodást szorgalmazza, Róma maga köt megállapodásokat a közép-afrikai országokkal. Sandro Gozi kijelentette, hogy Európa jövője forog kockán:

"Ha március 25-ig nem születik igazi stratégia a növekedés, biztonság és migráció terén, becsukhatjuk a boltot"

- fogalmazott.

Jövő március 25-én emlékeznek meg Rómában az 1957-ben ugyanezen a napon aláírt Római Szerződésekről.