A fideszes önkormányzat sem albérletet, sem rezsiköltséget nem kért a helyi MSZP-től

A fideszes önkormányzat sem albérletet, sem rezsiköltséget nem kért a helyi MSZP-től

Egyetlen más párt sem részesült e különös kegyben.

Egyetlen más párt sem részesült e különös kegyben.

A 444.hu írt arról, Bácskai János, Ferencváros fideszes polgármestere egy közérdekű adatigénylésre adott válaszban elismert: a fideszes vezetésű önkormányzat 2015 és 2017 között nem kért sem bérleti díjat sem pedig rezsit a helyi MSZP-től a párt 101 négyzetméteres irodájának használatáért. Az adatigénylést Baranyi Krisztina helyi független képviselő nyújtotta be.

"2015. október 8. és 2017. október 1. közötti időszakban a Magyar Szocialista Párt sem bérleti, sem használati díjat nem fizetett az Önkormányzat részére. 2010. és 2017. október 1. között a Magyar Szocialista Párt rezsiköltséget (fűtés, víz, világítás) nem fizetett. Az MSZP által használt helyiség a Közösségi Házzal együtt minden közüzemi szolgáltatás szempontjából egy fogyasztási helyet képez, így ezeket a díjakat az Önkormányzat fizette."

- olvasható a levélben.

A portál emlékeztetett a pártfinanszírozási törvényre, amelynek 2014-es módosítása tiltja az önkormányzatoknak, hogy ilyen formában támogassanak politikai pártokat.

Az egész ügy úgy derült ki, hogy miután Baranyi 2014-ben kerületi képviselő lett, megkérdezte a polgármestertől, hogy a munkája végzéséhez kaphat-e valamilyen irodát. Bácskai polgármester erre azt válaszolta, hogy ilyen csak piaci alapon, a teljes bérleti díj megfizetésével lehetséges. Illetve volt még egy legális út, miszerint ha egy szervezetet vagy egyesületet a kerületi közgyűlés kiemelten közhasznúnak minősített. akkor az a helyi szabályok értelmében kaphatott némi bérletidíj-kedvezményt. 

Mint kiderült: a helyi LMP és a Jobbik hasonló kérdésére Bácskai ugyanezt az elutasító választ adta.

Az irodát is magába foglaló épületet egyébként az MSZP még az MSZMP-től örökölte (újabb adalék a csodálatos rendszerváltáshoz), majd átadták azt először a vagyonkezelőnek, az pedig az önkormányzatnak, cserébe az MSZP használhatott ott egy irodát. Csakhogy időközben megváltozott a törvény, tehát fizetni kellett volna az ingatlan bérléséért, ám ez több mint két évig nem sikerült.

"Közben megváltozott a törvény, és amikor észbe kapott az önkormányzat, akkor jelezte ezt az MSZP felé. Így a törvény értelmében, az Országgyűlés Hivatalán keresztül Kunhalmi Ágnes képviselő által oldódott meg az iroda bérlése."

- reagált a portálnak a párt. Magyarul: az önkormányzat "nem kapott észbe".

Nem méltóztatnak válaszolni

A lap kereste az önkormányzatot, ám onnan bayerzsolt-i értelemben vett válasz érkezett csak (vélhetően a parkolási pénzekkel kapcsolatos tényfeltáró anyagaik miatt orroltak meg a tekintetes politikusok urak és hölgyek a lapra):

"Ferencváros Önkormányzata a továbbiakban nem kíván asszisztálni a 444.hu tényfeltárásnak álcázott álhírgyártásához, alternatív valóságépítéséhez. Az elkövetkező időszakban munkájukat azzal segítjük, hogy megkíméljük Önöket a sajtókérdések megírásának nehézségeitől. Minden beérkező újságírói kérdésüket spamnek tekintjük."

Ám itt még nem ért véget a sztori: a bérlés 2017 októbere óta valóban fizetnek, ám az irodát azóta papíron MSZP-s országgyűlési képviselők bérlik a törvény szerint a pozíciójuk mellé járó irodának (vagyis az Országgyűlés Hivatala fizeti), majd a gyakorlatban átadják használatra a helyi szocialista alapszervezetnek.