Célt értek a lengyel reformok, már csak Magyarország ül az EU szégyenpadján

Célt értek a lengyel reformok, már csak Magyarország ül az EU szégyenpadján

Miközben a magyar kormány csak úgy tesz, mintha lépéseket tenne, addig a lengyelek valódi intézkedéseket hoztak. Ők hozzáférhetnek a korábban zárolt uniós pénzekhez, nekünk jelenleg esélyünk sincs.

Az Európai Bizottság (EB) hétfőn közölte, hogy elvégezte az elemzését a lengyel jogállamiság helyzetéről, az uniós alapszerződések 7. cikkelyének 1. bekezdés szerinti eljárással összefüggésben. A testület úgy véli, hogy Lengyelországban már nem áll fenn a jogállamiság súlyos megsértésének veszélye – számol be a HVG.

A lengyel reformok működnek

A lengyel kormány intézkedések sorozatát indította el, hogy kezelje az igazságszolgáltatás függetlenségével kapcsolatos aggályokat, elismerte az uniós jog elsőbbségét, 2024. február 29-én pedig csatlakozott az Európai Ügyészséghez. Ursula von der Leyen, az EB elnöke is gratulált az eredményhez:

„A mai nap új fejezetet jelent Lengyelország számára. Több mint 6 év elteltével úgy gondoljuk, hogy a 7. cikk (1) bekezdése szerinti eljárás lezárható. Gratulálok Donald Tusk miniszterelnöknek és kormányának ehhez a fontos áttöréshez. Ez kemény munkájuk és elszánt reformtörekvéseik eredménye.”

A siker egyértelműen Tusknak és kormányának érdeme: 2024 februárjában olyan cselekvési tervet tettek le az asztalra, amely meggyőzte az EB-t, pl. ebben szerepelt az Európai Ügyészséghez való csatlakozás is. A kormányoknak még jóvá kell hagyniuk az EB döntését, ami valószínűleg még ebben a hónapban megtörténthet. Hamarosan tehát

megnyílhatnak az uniós pénzcsapok Lengyelországnak.

Vagyis a lengyelek hozzáférhetnek a 137 milliárd eurós, a jogállamisági problémák miatt zárolt uniós forrásához. Ennek első részletét, 6,3 milliárd eurót áprilisban már átutalták. Nagyon úgy fest, hogy Lengyelország már régen költeni fogja a pénzeket, mire Magyarországon elindul valami – ha elindul egyáltalán. Az Orbán-kormány számára végzetes következményekkel járna az Európai Ügyészséghez való csatlakozás, de ez csak a jéghegy csúcsa. Itthon a korrupció üldözése kimerül abban, hogy létrehoznak egy nevetséges hatóságot kevéske jogkörrel, mindeközben az igazságszolgáltatás függetlensége egyre nagyobb veszélyben van. (Ahogy erre legutóbb is rámutatott az EP.)

Magyarország marad az utolsó

Azaz mostanra egyedül mi vagyunk érintettek a 7-es cikkely szerinti eljárásban. Egyelőre semmilyen megoldás nincs kilátásban, a nekünk járó források maradnak továbbra is elzárva.