Csövesek és vandálok szedik szét az egyik első skateparkot

Lehet itt fejlesztőset játszani, meg a sportéletet pezsdíteni, ha a vandálok mindent szétszednek.

Fennmaradásáért küzd a szombathelyi extrém sportolók játszótere, a Vargaréna. Na nem azért, mert ne lenne számos fiatal aki gördeszkával, korival, bicajjal vagy akár rollerrel akar ugrálni és csúszkálni, hanem azért, mert egyszer öncélú vandálok esnek a berendezésnek, máskor hajléktalanok rendezkednek be a rámpák között.
 
A nyugat.hu cikke szerint az ország egyik legelső skateparkjában amerikai filmek sikátoros jeleneteit idéző képek fogadnak, amikor hajléktalanok vaskukában raknak tüzet, hogy ne fázzanak. A Puskás Szakközépiskola udvarán lévő aréna múltja már 18 évre vezethető vissza, és több mint tízmillió forintos fejlesztések mentek végbe azért, hogy az extrém sportok kedvelői ne csak a közterületeken törhessék össze magukat kedvükre, hanem legyen egy erre szakosodott pályájuk - az idős nénik idegrendszerének védelmére is.
 
A pusztítás már jó egy éve tart, azóta unatkozó szerencsétlen vandálok, tolvajok és hajléktalanok lepik el a pályát éjszakánként.
 
„Az első nagyobb kár akkor ért minket, amikor egyik napról a másikra szétcsavarozták a negyed csövünket, majd később aztán fel is gyújtották” - magyarázta Varga Jenő, a pálya megálmodója a lapnak. „Majd szétfűrészelték a csöveinket, amin a görkorisok szoktak csúszkálni. Legutóbb pedig már hajléktalan tanya nyomait kellett felszámolnunk. A fém kukánkban raktak tüzet, az elemeket pedig szélfogónak használva húzták össze alakzatba.” - részletezte a röhejes állapotokat. Emellett megjelent egy-két tehetségtelen firkász is, így már a falak is elrondultak, köztük a tornaterem ablakával.
 
A fenntartó szerint az eddigi kár nagyjából 1 millió 300 ezer forintnál jár, és most támogatókat várnak ahhoz, hogy az iskola kamerákat tudjon venni. Addig a felgyújtott, elvágott vagy ellopott eszközöket megpróbálják pótolni, hogy a sportolók ne maradjanak park nélkül.