Csúcs! - Bebörtönzött pucér hegymászókra haragszik a hegy szelleme

Három nap elzárásra és komoly pénzbírságra ítéltek pénteken Malajziában négy külföldi turistát, akik meztelenül fotóztatták magukat az ország legmagasabb hegycsúcsán.

Három nap elzárásra és komoly pénzbírságra ítéltek pénteken Malajziában négy külföldi turistát, akik meztelenül fotóztatták magukat az ország legmagasabb hegycsúcsán, a 4095 méter magas Kinabalun.

A bíróság közszeméremsértés címén ítélte el a holland, a brit és a két kanadai állampolgárt. Börtönbüntetésüket már letöltötték, sőt, tovább is voltak bezárva, mivel négy napig voltak előzetes letartóztatásban, ám addig nem engedik szabadon őket, míg nem fizetik ki a fejenkénti 350 ezer forintnyi bírságot.

Egy helyi online lap tudósítása szerint a turisták abban versengtek egymással a Kinabalun, hogy ki bírja tovább ruhátlanul a fogcsikorgató hidegben. A csoportban eredetileg tízen voltak, hat társuknak azonban nem jutottak a nyomára a maláj hatóságok.

A vádat egyébként akár földrengés előidézésével is megfejelhették volna. Egy helyi tisztségviselő szerint ugyanis a hegycsúcs szent hely, és a pucér akció megharagította a hegy szellemét, aki pár nappal később 5,9-es erősségű földrengéssel büntetett. A természeti csapás 18 túrázó halálát okozta. Az ügyész mindazonáltal nem talált ok-okozati összefüggést a földrengés és a ruhátlanság között.