Egyszerre kuncsoroghatunk Brüsszelnek és Moszkvának az orosz gázért

Berlin és Moszkva a fejünk felett megegyezett. Megszívhatjuk a gázfüggőséget. 

Kamu a ruszofób gazdaságpolitika

Az ellenzéki politikus szerint a német és orosz energiacégek által megkötött, az Északi Áramlat kapacitásának megduplázására vonatkozó megállapodás függőségi helyzetbe kényszeríti a közép- és kelet-európai országokat. A vezetéken átfolyó éves szinten 100 milliárd köbméter gáz megfelel annak a mennyiségnek amit az Európai Unió más forrásból vagy saját termelésből nem tud fedezni. Kepli elmondta, hogy miközben Németország szankciókról beszél, nagyon is jól látja a realitását, hiszen a másik kezével lepaktált Oroszországgal.

Magyarország ugyanazt az orosz gázt kapja majd, csak kelet helyett nyugatról, az onnan diktált feltételek szerint – jelentette ki Kepli Lajos, aki szerint ez áll az energiaunió hátterében is, az uniós országok vezetékeinek összekapcsolása megkönnyíti a nyugat-kelet irányú ellátást.

"A keleti gázfüggőséget, nyugati gázfüggőség követi."

Befellegzett a Török Áramlatnak

Kepli rámutatott arra, hogy a Török Áramlat terve megbukott, az elnevezés felkerült a meg nem valósult gázvezeték-tervek hosszú listájára, ha mégis megépül, akkor csak a törököket ellátó szűk kapacitás erejéig. Ezt a Gazprom elnöke is megerősítette. Éppen ezért értelmetlen tárgyalni Szerbia és Macedónia kormányával a gázvezetékről, hiszen Putyin a Nabucco kapcsán is megmondta, hogy mindenki annyi rozsdás csövet fektet a földbe, amennyit akar, a lényeg az, hogy abba kitölt gázt. Erre pedig egyelőre, reálisan Oroszország képes.

Töketlenek vagyunk

Kepli szavai szerint ezzel újabb gázellátási álom, újabb buborék pukkant ki. Értékelése szerint a magyar külügy, a magyar energiadiplomácia, általában a közel-kelet európai országok diplomáciája csődöt mondott, hiszen az Európai Unión belül nem tudjuk érvényesíteni érdekeinket nem tudjuk kiharcolni azt, hogy legyen egy olyan gázvezeték, amely orosz gázt szállít térségünkbe. Úgy véli, hogy a Visegrádi Négyeknek, valamint Romániának és Bulgáriának keményebben kellett volna lobbizni.

Nem függhetünk az orosz gáztól

Szóvá tette azt is, hogy a források nem váltak többoldalúvá, a diplomácia nem tudott előrelépni a kérdésben. A lehetséges forrásországok között említette Iránt, Türkmenisztánt és Algériát is vagy bármely más országot, amely Magyarország energiabiztonságának megfelel.

Rezsimátrixban tartja az embereket a kormány

A Jobbik képviselője kitért arra is, hogy szerinte a kormány kirakatpolitikát folytat a rezsicsökkentéssel kapcsolatban, amit az unió irányelvei miatt már csak néhány hétig vagy hónapig lehet fenntartani. Az Európai Unió belső energiapiacának új szabályozása: a harmadik energiacsomag nem teszi lehetővé az állami árszabályozást.

Ezen felül a rezsicsökkentésre az is veszélyes, hogy miközben hosszú távú gázszerződésre készül Magyarország, azt sem tudjuk, hogy honnan és milyen feltételekkel kapjuk meg az áhított energiahordozót.

Tárgyalhatunk

Kepli Lajos, a párt országgyűlési képviselője csütörtöki, budapesti sajtótájékoztatóján arra szólította fel a kormányt, hogy kezdjen tárgyalásokat Brüsszellel és Oroszországgal annak érdekében, hogy a 2019 után megszüntetni tervezett ukrajnai vezeték után is biztonságosan hozzáférhessen Magyarország a gázhoz.