Erdélyi egyetemistákat toboroz a Fidesz aláírásgyűjtésre

Erdélyi egyetemistákat toboroz a Fidesz aláírásgyűjtésre

„Sziasztok! Van egy munkalehetőség, a lényeg, hogy Budapesten február 17–27. között kampányolni kell, szállás, utazás, kaja biztosítva van, illetve a fizetés úgy 900 lej körül (ami kb. 65 ezer forint – a szerk.) van. Érdekel valakit?”

– idézi a Telex az egyik kolozsvári egyetem hallgatóinak Messenger-csoportjában leírtakat, amelyről egy screenshot-ot is kapott a szerkesztőség.

Az egyik egyetemista visszakérdezett, hogy pontosan milyen kampányról lenne szó, amire azt a választ kapta, hogy: „Fidesz, általában aláírásgyűjtés”.

A portál információi szerint a Kolozsvári Magyar Diákszövetség (KMDSZ) egyik tagjától származik a felhívás. Egy másik forrás szintén megerősítette, hogy toborozzák az egyetemistákat, hogy azok aláírást gyűjtsenek a Fidesznek, azonban ő nem a KMDSZ-t, hanem a Magyar Ifjúsági Központhoz (MIK) tartozó, kutatásokkal és fiatalok képzésével foglalkozó YZ Intézetet nevezte meg szervezőként.

Mind a KMDSZ, mind az YZ Intézet kötődik a Romániai Magyar Demokrata Szövetséghez (RMDSZ), de az YZ Intézet és a KMDSZ között is van személyi átfedés.

A szintén RMDSZ-hez köthető Háromszéki Ifjúsági Tanács egyik tagja elmondta, hogy tőlük 14-en mentek Budapestre és egy hétig maradnak a magyar fővárosban.

Feladatuk, hogy a Fidesz „Maradjunk kapcsolatban az országgyűlési választás után is” elnevezésű kérdőívre gyűjtik az adatokat, de elmondása szerint kevesen írnak alá, mert nem igazán népszerű a Fidesz ott, ahol járniuk kell a házakat.

Azt is elárulta, hogy tudomása szerint egyik partnerszervezetük több mint 100 erdélyi fiatalt utaztatott Magyarországra.

A Telex egy másik forrása részt vesz az aláírásgyűjtésben, állítása szerint, neki azt mondták, hogy egyszerű adatfrissítésről van szó, mivel a választások után is kapcsolatban akarnak maradni a választókkal.

Az RMDSZ egyértelműen a Fideszt támogatja, a párt elnöke, Kelemen Hunor a novemberi Fidesz-kongresszuson arról beszélt, hogy az erdélyieken nem fog múlni a győzelem. Orbán Viktor Várkert Bazárban rendezett évértékelőjén is ott volt az RMDSZ-elnök, sőt többek között Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere is részt vett az eseményen.