Amikor már a minisztérium sajtósa sem hajlandó válaszolni a kérdésekre, mondván ő nem közszereplő

Indoklás? Nincs. De legalább nem rángatták meg a kollégát.

Az Alacsony képzettségűek és közfoglalkoztatottak képzése nevű kiemelt uniós projekt szerdai nyitórendezvényéről szerette volna tájékoztatni olvasóit a Magyar Nemzet, ám a lap munkatársait lényegében még az épületbe sem engedték be. 

Indoklás? Nincs.

A 30 milliárdos program konzorciumvezetője a Nemzetgazdasági Minisztérium felügyelete alá tartozó Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal (NSZFH), aminek egyik, Baross utcai épületében tartották az eseményt. Ám lapunk újságíróját és fotósát a portánál nem engedték tovább - írja a Magyar Nemzet.

Kis várakozás után megjelent a szaktárca egyik sajtósa, Lukács Tamás, aki azt állította, hogy a "rendezvény korlátozottan sajtónyilvános, meghívóra és előzetes regisztrációra lett volna szükség" (nem, nincs ilyen fogalom, egy rendezvény vagy sajtónyilvános, vagy nem). Ehhez képest megérkezésükkor a portások sem kértek rajtuk számon regisztrációt, sőt, az egyik őr azt is megjegyezte, hogy nyilvános a rendezvény, bárki jöhet, csak fel kell írni a nevét és a sajtóorgánumot, ahol dolgozik.

A lap emlékeztet: a 2014–2020 közötti programozási időszakra vonatkozó, a kedvezményezettek tájékoztatási kötelezettségeit ismertető Széchenyi 2020 útmutató szerint minden egymilliárd forint fölötti összeggel támogatott projekt esetén kötelező a sajtónyilvános rendezvények szervezése a kapcsolódó eseményekhez. Sőt, ha a projekt a megvalósítási szakaszba lép, akkor „a kommunikációs tevékenységek célja a fejlesztés, illetve egyes mérföldköveinek megismertetése a széles közvéleménnyel”. 

Vagyis deklarált cél, hanem kötelesség is a minél szélesebb körű tájékoztatás, de ha az utóbbi időben lezajló, médiával kapcsolatos eseményeket nézzük, ez már a legkevesebb: lassan annak is örülhetünk, hogy nem rángatták meg az újságírót, vagy csavarták ki a kezéből a diktafont.

Arról, hogy miért nem kívánják beengedni a Magyar Nemzet munkatársát, Lukács Tamás csak annyit válaszolt, hogy "az MTI nekünk természetesen teljesen elég, ők fognak tudósítani", majd azt javasolta az újságírónak, hogy használja fel azt az anyagot. 

Újságíró: De miért nem érdekük az, hogy egy uniós projektről minél többen számoljanak be?
Lukács Tamás: Hát, hölgyem, én ezekre nem vagyok hajlandó válaszolni...
Ú.: Miért nem? Sajtós, nem?
L. T.: Be lehet számolni… Nekem ez nem feladatköröm.
Ú.: Nem feladata, hogy sajtósként válaszoljon a sajtó kérdéseire? Hát miért kapja a fizetését?
L. T.: Nem vagyok közszereplő. Egyáltalán nem vagyok közszereplő.
Ú.: De sajtóosztályon dolgozik, nem?
L. T.: Igen, így van, sajtóosztályon dolgozom, köszönjük szépen, hogy megjelentek...

A Magyar Nemzet oldalán megtekinthető a fenti párbeszédről készült videó is, amely szépen reprezentálja a legújabb módszert: már be sem engedik a kormánykritikus sajtót, így elkerülhetővé válnak a kínos kérdések, vagy kínos válaszok...

Mint egyébként kiderült, az MTI úgy közvetített az eseményről, mintha az konferencia lett volna, nem pedig egy uniós projekt megnyitója.