Figyelmeztetés nélkül rúgtak ki több száz embert az iváncsai akkumulátorgyárból

Figyelmeztetés nélkül rúgtak ki több száz embert az iváncsai akkumulátorgyárból

Egyelőre csak a kölcsönzött munkaerőt érintette a leépítés, de így is több mint ezer emberről van szó. Főleg kirgiz vendégmunkásokat bocsátottak el, de a magyarok is veszélyben érzik az állásukat.

Több száz dolgozót küldtek el pénteken az iváncsai akkumulátorgyárból, pedig még csak a tesztüzem zajlik – számolt be az RTL Híradó. Egy a csatornának névtelenül nyilatkozó dolgozó elmondta, hogy a műszak közepén szóltak nekik, hogy ki vannak rúgva és mehetnek. A szakszervezet is értesült az elbocsátásokról, tudomásuk szerint főleg kölcsönzött vendégmunkásokat küldtek el, de voltak magyarok is. Bod Péter Ákos közgazdász úgy véli, az elektromos autók vártnál alacsonyabb, európai kereslete lehet a leépítés oka.

Délután kettőkor jött a műszakvezetőnk. Kiabált, hogy jöjjön mindenki ide, mert baj van.

– írta egy dolgozó az RTL-nek. Ekkor mondták meg nekik, hogy ki vannak rúgva.

„Összepakoltunk, aztán kimentünk. Ott egyből elvették a belépőkártyáinkat, az öltözőkulcsokat, és mondták, hogy menjünk” – tette hozzá. Egy másikuk szerint hidegzuhanyként érte őket a rossz hír. Valakinek már éjszakai műszakba sem kellett bejönni, közölték, hogy be se jöjjön.

Az akkumulátorgyári munkások korábban csak pletykákat hallottak egy esetleges leépítésről.

Voltak előzetes információk, hogy elbocsátások várhatók, viszont erre így senki nem volt felkészülve, hogy ilyen hirtelen és ilyen sok ember

– nyilatkozott egyikük.

A Magyar Vegyipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetségének másfél hete tárgyalt a céggel a bérekről. Székely Tamás, a szervezet elnöke szerint nem tudtak megállapodni, de a kínai vállalat képviselői megígérték nekik, hog csak kölcsönzött dolgozókat bocsátanak el. Úgy tudják, most valóban csak kölcsönzött dolgozókat rúgtak ki, de így is több mint ezer ember került az utcára – magyarázta Székely Tamás.

A még ott dolgozók a pénteki tömeges kirúgás óta félve mennek be dolgozni. Úgy tudják, hogy a magyar vezetőség jelenleg azért lobbizik, hogy magyar munkavállalók ne legyenek elküldve. Az első körben az összes kirgiz dolgozót kirúgták.

Bod Péter Ákos közgazdász úgy gondolja, a kirúgások mögött az állhat, hogy a korábbi tervekhez képest sokkal kevesebb elektromos autót adnak el Európában. „Emiatt sajnos az összeszerelő fázisban a munkaerőigény csökken” – magyarázta az RTL-nek. Szerinte amikor meglódul a termelés, akkor hirtelen sok ember kell, ha meg csökken, akkor el kell küldeni a dolgozókat.

Sajnos az a magyar iparpolitika, ami az összeszerelő üzemmé tette ezt az iparágat, ez most megbosszulja magát, mert a kockázat az Magyarországon van

– magyarázta Bod Péter Ákos.

Az iváncsai dolgozók úgy tudják, hétfőn folytatódnak az elbocsátások. Az RTL a gyárat is megkereste kérdéseivel, de egyelőre nem kaptak választ.

(Címlapkép: Béli Balázs/Alfahír)