Frank Underwood Clintont támogatja

Az Egyesült Államok filmes világának legnagyobb politikusbűnözője Hillary Clintonra szavaz.

A történet ott kezdődik, hogy a Kevin Spacey amerikai színész által zseniálisan alakított Francis J. Underwood, aki Dél-Karolina ötödik választókerületének demokrata képviselője és a párt frakcióvezetője, legnagyobb bosszúságára nem kapja meg 2013-ban a hőn áhított külügyminiszteri posztot. Bosszúszomjasan célba veszi az Amerikai Egyesült Államok elnökének ovális irodáját, ehhez pedig mindent és mindenkit képes ki- vagy felhasználni, nem riad vissza a zsarolástól, a korrupciótól, az árulástól...de még a gyilkosságtól sem. A sorozathoz hozzátartozik, hogy Underwood folyamatosan kikacsint, kibeszél a képernyőről, cinkosává teszi a nézőket, ahogy megmagyarázza vagy kommentálja tetteit és terveit.

Frank Underwood eséllyel indulna a valóságban is?

Underwood a harmadik évadra eléri célját, hogy ő legyen az Egyesült Államok elnöke, de a hatalmat nem csak megszerezni, hanem megtartani is nehéz.

A sorozat népszerűségét jelzi, hogy a gátlástalan Frank Underwood szerepéért a második évad után Kevin Spacey elnyerte a férfi főszereplőnek járó Golden Globe-díjat, de az egész sorozat több díjat és jelölést tudhat magának. A Netflix által készített House of Cards negyedik évadának beharangozó reklámját az egyik tavalyi elnökjelölti vita idején mutatták be. Ráadásul a promóvideót úgy csinálták meg, mintha Underwood újraválasztási kampányának része lenne. „Amerika, még csak most kezdek belejönni!” - jelenti ki a „kampányvideó” végén Underwood.

A gátlástalan és cinikus fiktív elnöknek olyan nagy rajongói tábora van az Egyesült Államokban (is), hogy bőven akadnak olyanok, akik a valóságban is szívesen látnák a Fehér Ház ovális irodájában. A sorozatért politikusok és politológusok egyaránt rajonganak, fanatikus nézői közé tartozik többek között a leköszönő Barack Obama amerikai elnök is. De a House of Cards a hatalomtechnikát vizsgálóknak is csemege, szerte a világban tartanak előadásokat a sorozat intrikáit, konfliktusait vizsgálva a politika szemüvegén keresztül.

Fikció és valóság

A színész Kevin Spacey már évek óta a Demokrata Párt elkötelezett híve, dolgozott Jimmy Carter kampányán, Obamával kapcsolatban pedig egyszer megjegyezte, az amerikaiak nem értékelik a nagyságát, azt sem rejtette véka alá, hogy a mostani választási kampányban Hillary Clintont támogatja. Spacey korábban azt mondta, hogy Bill Clinton a House of Cards kapcsán megjegyezte neki, a sorozatban megjelenő világ 99 százalékban igaz, az az 1 százalék csak azért nem, mert a valóságban nem ilyen gyorsan történnek a dolgok. Meglehetősen pikáns ez Bill Clinton szájából, hiszen nagyon úgy tűnik, hogy a hatalom iránti elkötelezettsége legalább annyira összeköti őt és feleségét, mint a House of Cards két kulcsszereplőjét, Frank Underwoodot és nem kevésbé hataloméhes feleségét, Clairet, akinek ambíciói szintén túlmutatnak a First Lady szerepén.

Brit politikai thriller volt a minta

A House of Cards nem amerikai találmány: a sorozat ihletője Michael Dobbs három regénye (magyarul is megjelentek: Kártyavár, Kijátszani a királyt, Utolsó húzás). Dobbs testközelből szerezte tapasztalatait a politikáról, 1977 és 79 között Margaret Thatcher brit miniszterelnök tanácsadójaként merült alá, majd kabinetfőnöke lett, később a konzervatív Tory párt alelnöke volt. 1989-ben egy Thatcherrel való vita után írta meg első könyvét a House of Cards-ot. A könyvekből a BBC is sorozatot készített 1990 és 1995 között. Dobbs történetében Underwoodot eredetileg Francis Urquhartnak hívják, egy konzervatív politikus, aki a brit miniszterelnöki posztért állítja szolgálatába a gátlástalanságot és a cinizmust. A szerepet Ian Richardson játszotta el, akinek színészi teljesítménye megegyezik Spacey zseniális alakításával.


A két Francis...