Sarokba szorult a Fidesz? Gulyás jól hárított, de rendesen megizzasztották az újságírók a kormányinfón

Sarokba szorult a Fidesz? Gulyás jól hárított, de rendesen megizzasztották az újságírók a kormányinfón

A fideszes miniszter élete egyik legkeményebb kormányinfóján van túl, de ha a kormánypárt így folytatja, lesz még rosszabb is. Az üzemanyagárakról, a pedofilbotrányról, Magyar Péter hangfelvételéről és a bujkáló Orbánról sem szolgált érdemi válaszokkal.

Az RTL Klub különösen kemény kérdésekkel bombázta a miniszterelnökséget vezető minisztert.

A magas üzemanyagárakért Gulyás Gergely az ukrajnai háborút okolta. „Egyértelmű, hogy megfizetjük a háborúk árát” – fogalmazott. Felemlegette az izraeli-iráni konfliktust is. Azt nem magyarázta meg, hogy akkor régiós szinten miért csak nálunk ennyire drága a gázolaj és a benzin.

Tovább erősíti a keleti kapcsolatokat a Fidesz: májusban jön a kínai elnök.

Május 8-10 között a kínai elnök Budapestre látogat, 20 év után lesz ilyen csúcstalálkozó – jelentette be Gulyás Gergely. Szijjártó Péter külügyminiszter jelenleg is Kínában készíti elő a találkozót.

Az Államkincstárat is beveti a fővárosi választási kampányban a kormány: A fideszes Origo kérdésére Gulyás elmondta, hogy a Magyar Államkincstár fogja vizsgálni, hogy csődben van-e a főváros. Szerinte jogos a vizsgálat.

Marad a kötelező iparkamarai tagság és a vállalkozókra kivetett sarc.

A Jobbik-Konzervatívok már hosszú ideje követeli a kötelező iparkamarai tagdíj betiltását, de a Fidesz-kormány továbbra is ragaszkodik a kis- és középvállalkozókat súlytó sarchoz. Az Mfor.hu arról érdeklődésére Gulyás Gergely elmondta, hogy ők vezették be a kötelező tagságot és azóta sem változott ebben a véleményük.

Gulyás nem adott magyarázatot arra, hogy miért bujkál Orbán Viktor a választók elől.

Miért nem nyilvánosak a miniszterelnök kampányhelyszínei? – kérdezi a 24.hu. Gulyás annyit válaszolt, hogy van olyan esemény, ami nyilvános, vagy olyan, ami nem. Azt ígérte, később nyilvános eseményen is lehet majd találkozni a miniszterelnökkel.

A Rogánék ügyészségi üzelmeit lebuktató hangfelvételről, amit Magyar Péter hozott nyilvánosságra, Gulyás Gergely megint csak annyit mondott, hog Varga Judit azért mondott olyanokat, hogy a kormány egyes tagjai kihúzatták magukat bizonyos ügyészségi iratokból, mert szabadulni akart Magyar Pétertől.

Visszalépne-e Szentkirályi Alexandra Vitézy javára?

– kérdezte a Della podcast műsorvezetője. Gulyás Gergely nem utalt arra, hogy a kormány szándéka az lenne, hogy Vitézy Dávid legyen Karácsony egyedüli kihívója. Azt mondta, bíznak abban, hogy Szentkirályi lesz Budapest főpolgármestere. Várjuk ki a végét…

Az RTL megkérdezte, Gulyás miért ajánlotta Magyar Pétert a Fideszbe, ha baloldalinak tartják.

„Egy baloldali embert miért ajánlott Fidesz-tagnak” – kérdezte az RTL Híradó Magyar Péterről. Gulyás szerint neki volt több korszaka is, így fideszes is. Az problémás a számára, hogy az ajánlón hajtják be a be nem fizetett tagdíjat, így most lehet, neki kell fizetnie 47 ezer forintot. Azt is elmondta, nem fog szorulni Orbánnál az ajánlás miatt, szerdán vicceltek is a miniszterelnökkel erről.

A következő téma a felsőoktatásban dolgozók bérigénye volt, mellyel kapcsolatban tiltakozásokat is terveznek az érintettek. Gulyás azzal hárította a témát, hogy a béremelési követeléseket azért nem lehet teljesíteni, mert háború van.

Gulyás tagadta, hogy a Karmelitában lenne irodája Orbán rejtegetett fiának.

Nincs irodája a miniszterelnök fiának, Orbán Gáspárnak a Karmelita kolostorban – mondta Gulyás Gergely a Telex kérdésére. Ez akkor merült fel, amikor a VSquare oknyomozó portál egy hete erről írt. A miniszter azt is tagadta, hogy olyan Nemzetbiztonsági Tanács alakult volna, ahol Orbán Gáspár dolgozna.

Tanúként hallgatták ki Gulyás Gergelyt az ügyészségen.

A Központi Nyomozó Főügyészség korrupciós bűncselekmény feljelentése elmulasztásának gyanújával nyomoz Magyar Péter állításai miatt, aki szerint felülről belenyúlhattak a Völner–Schadl-ügy irataiba, és előre figyelmeztethették a gyanúsítottakat. Gulyás Gergely neve is elhangzik Magyar Péter hangfelvételén, ami miatt a fideszes minisztert is beidézték az ügyészségre. Ezt a kormányinfón is megerősítette.

(Címlapkép: Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter beszél a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda épületében 2024. április 11-én. MTI/Balogh Zoltán)