Gyöngyösi Márton: Ezért nem szavaztam meg az unió migrációs kvótát tartalmazó rendeletét

Gyöngyösi Márton: Ezért nem szavaztam meg az unió migrációs kvótát tartalmazó rendeletét

A Jobbik elnöke szerint az EU illegális migrációval kapcsolatos politikájának mindenekelőtt arról kell döntenie, mi az elsődleges cél: az illegális migráció megállítása vagy annak kezelése. A most elfogadott paktum sajnálatos módon az utóbbinak ad prioritást.

Az Európai Parlament szerdai ülésén nemmel szavaztam a migrációs és menekültügyi válsághelyzetek kezeléséről szóló rendeletre, tekintettel arra, hogy az abban rögzített mechanizmus végső eredményeként sor kerül illegális migránsok kvóta szerinti kötelező átvételére - írja friss Facebook-bejegyzésében Gyöngyösi Márton, a Jobbik-Konzervatívok elnöke, EP-képviselője, aki videójában is megindokolta döntését.

A pártelnök úgy véli,

egy illegális migrációval sújtott tagország iránti szolidaritás a migránsok önkéntes átvétele helyett megvalósulhat a pénzügyi segítségnyújtással, infrastrukturális támogatással, az úgynevezett visszaküldési szponzorációval is.

Ha azonban a visszaküldés nem zárul le nyolc (válsághelyzetben négy) hónapon belül, akkor az illegális migránsokat a meghatározott kvóta szerint átszállítják a szponzoráló országba, aktiválódik az átvételi kötelezettség - fogalmaz.

Figyelembe véve a kiutasítás végrehajtásának rendkívül rossz arányát, s az előzetes visszaküldési sikertelenséget, ezek a migránsok véglegesen a szponzoráló országban, adott esetben tehát Magyarországon maradnak

- hívta fel a figyelmet a konzervatív párt elnöke.

Gyöngyösi szerint a kötelező áthelyezéssel kapcsolatban mértékadónak tekinthető a migrációval sújtott Olaszország miniszterelnökének, Giorgia Meloninak a nyilatkozatát: „Az egyetlen lehetséges megoldás az illegális átkelési kísérletek megállítása lenne. Nem jelent megoldást, ha az egyik ország migrációs terhének enyhítésére más tagállamoknak is problémát okoznak az emberek áthelyezésével.”

A Jobbik-Konzervatívok elnöke kifejtette:

Az Európai Unió illegális migrációval kapcsolatos politikájának mindenekelőtt arról kell döntenie, hogy mi az elsődleges cél: az illegális migráció megállítása vagy annak kezelése. A most elfogadott paktum sajnálatos módon az utóbbinak ad prioritást.

A Jobbik-Konzervatívok szerint a schengeni határok jelenleginél sokkal szigorúbb védelmére van szükség. Hozzátette: Ezért is javasolták a magyar kormánynak, hogy a határőrizeti feladatokat a rendőrség helyett az önálló határőrség visszaállításával oldja meg - írja bejegyzésében.

Az embercsempészet elleni hatékony fellépéssel nem tarjuk összeegyeztethetőnek, hogy a magyar börtönökből több, mint 1600 külföldi embercsempészt engedtek szabadon túlzsúfoltságra hivatkozva. A kormányzat migrációval kapcsolatos következetlensége abban is megnyilvánul, hogy gazdaságunk versenyképességét olcsó ázsiai munkaerő betelepítésével kívánja biztosítani, elvéve a magyarok munkahelyét, letörve a béreket, megbontva az ország kulturális egységét

- zárta sorait Gyöngyösi Márton.

(Címlapkép: Béli Balázs/Alfahír)