Gyöngyösi Márton próbára teszi az Integritás Hatóságot a Spar einstandolásának ügyében

Gyöngyösi Márton próbára teszi az Integritás Hatóságot a Spar einstandolásának ügyében

A Jobbik elnöke szerint az Indotek Group tulajdonos-vezérigazgatója, Jellinek Dániel lenne az az "Orbán-rokon", aki a Spar 30 százalékát megszerzi a NER-nek.

Egy bő héten belül másodjára látogatott el a fideszes Integritás Hatóság székhelyéhez Gyöngyösi Márton. Múlt héten már megpróbált bejutni az Integritás Hatósághoz, amely egy magánkórház épületének hatodik emeletén van, a Kínai Turisztikai Központ szomszédságában, de „oda bejutni a földi halandónak szinte lehetetlenség” – idézte fel az incidenst a Jobbik-Konzervatívok elnöke.

Sóhivatal vagy hatóság? Követeljük Orbán einstandjának kivizsgálását!

– az ellenzéki politikus egy nagyon fontos közérdekű bejelentést vitt az Integritás Hatósághoz, de úgy érzi, az állami szerv csak egy sóhivatal.

Az Integritás Hatóságot több, mint egy évvel ezelőtt hozta létre az Fidesz-kormány azzal a céllal, hogy ne kelljen csatlakozniuk az Európai Ügyészséghez – emlékeztetett Gyöngyösi Márton. Orbánéknak az a célja, hogy bizonyítsák az Európai Unió számára, hogy Magyarországon kivizsgálják a korrupciós ügyeket, így újra megnyíljanak az uniós pénzcsapok.

A Jobbik-elnök által bejelentés pontosan egy ilyen korrupciós ügyről szól: „Úgy gondoljuk, hogy egy közérdeklődésre számot tartó fontos ügy, ugyanis arról szól, hogy Orbán Viktor miniszterelnök, állítólag osztrák tulajdonú SPAR elnök-vezérigazgatójának, Hans Reischnek azt mondta, hogy

egyik rokona megvásárolná a Spar magyarországi, kiskereskedelmi láncnak a 30 százalékos tulajdonrészét.

Gyöngyösi Mártont különös aggodalommal töltik el "a Spar einstandjával" kapcsolatos hírek, mert szerinte már van egy korábbi precedens az ilyen típusú felvásárlásra: „Jellinek Dániel nemrégiben vette meg a francia tulajdonú Auchannak a 47 százalékát, Jellinek Dániel pedig egy NER oligarcha, Tiborcz Istvánnak az üzlettársa és strómanja" – fejtette ki véleményét az ellenzéki politikus.

A Jobbik-Konzervatívok elnöke arra is emlékeztetett, hogy Jellinek cége korábban a híres Gellért Szállót is megvásárolta. Szerinte ő lenne az is, akit a Spar megvásárlására küldött volna Orbán Viktor, így játszva át a kiskereskedelmi láncot a NER tulajdonába.

Az ellenzéki pártvezető úgy látja, egy demokráciában, egy jogállamban az „a hatalommal való visszaélésnek, a zsarolásnak a minősített esete”, amikor pozícióban lévő emberek, ez esetben a kormányfő, fenyegetéssel társuló ajánlatot tesz gazdasági szereplőknek. Rámutatott: az Európai Bizottság a tavalyi országjelentésében szóvá tette Magyarországgal kapcsolatban, hogy a magyar kormány igyekszik megkaparintani a külföldi befektetők a tulajdonát, ellehetetleníteni őket, és kiszorítani a magyar piacról.

A kiskereskedelmi láncok esetén is jól látható az, hogy van egyfajta kormányzati nyomásgyakorlás

– szögezte le Gyöngyösi Márton.

Extra adók, árstopok, kötelező érvényű akciónak formájában szól bele a kereskedelem működésébe a kormány – fejtette ki az ellenzéki politikus. Hangsúlyozta: végeredményben a magyar fogyasztó, aki ezeknek a lehetetlen intézkedéseknek a következtében drágábban jut áruhoz, tehát nem véletlen az, hogy Magyarországon az élelmiszerinfláció az egyik legmagasabb Európában.

Az Orbán Viktor kijelentése kapcsán felmerülő a hatalommal való visszaélés és a zsarolás esete miatt a Jobbik-Konzervatívok keddenn az Integritás Hatósághoz fordult. Időpont egyeztetést követően 11 órától megpróbáltak újra feljutni a hivatal irodájába. „Le fogjuk tudni tenni az asztalukra ezt a nagyon fontos ügyet, és azt is reméljük, hogy el fognak járni ebben a kérdésben” – jelentette ki a pártelnök. Gyöngyösi Márton reméli, hogy a hatóság alapos vizsgálatot fog folytatni a hatalommal való visszaélés és zsarolás ügyében.

(Címlapkép: Béli Balázs/Alfahír)