Gyöngyösi Márton: Szent István Európát választotta, sikeres országot épített, "kövessük őt"

Gyöngyösi Márton: Szent István Európát választotta, sikeres országot épített, "kövessük őt"

Gyöngyösi Márton, a Jobbik elnöke ünnepi beszédében felidézte: Szent István döntő lépésre szánta el magát, és egy zűrzavaros időszak után kiegyezett a korabeli Európával,

"és egy pogány, törzsi fejedelemség helyett Magyarországot egy a korban modern, jól szervezett, keresztény királysággá teszi".

Szerinte ezzel rakta le a mai magyar államiság alapjait, amit most is büszkén ünnepelünk. 

Az EP-képviselő ehhez hozzátette, Szent István nemcsak példamutató, de jövőbe tekintő vezető is volt. Ezt azzal magyarázta, hogy

nem a múlt "óriási sikereire" alapozott, nem maradt pogány uralkodó,

mert így idővel a szomszédos népek felülkerekedtek volna, és "Magyarországon éppen úgy tűnt volna el a történelem lapjairól, mint annyi más nemzet". Viszont Szent István nem "a múltban élő embereket" kereste, ő évszázados biztonságot, kiszámíthatóságot akart.

Ennek pedig az volt az ára, hogy Európa részévé kellett válnunk

- tette hozzá. 

Gyöngyösi Márton szerint ezáltal lehetett olyan Magyarországot építeni, amely sokkal erősebb, sikeresebb és hatalmasabb volt, mint azelőtt bármikor.

Ugyanakkor most, amikor egyesek azt ígérik, "kelet felé integetve", hogy Európával szembemenve építenek majd egy erős országot, gondoljunk Szent István örökségére, "és kövessük őt".

"Augusztus 20. alkalmából azt kívánom, hogy Magyarország egy büszke, sikeres, biztonságos és kiszámítható európai ország legyen"

- zárta videóüzenetét.