Hillary Clintont csak az utca söpörheti el?

Bár nem szokás egy híradás esetében, de egy végtelenül pozitív ismerősömmel történt hétfői beszélgetésemmel vezetném fel a demokrata konvenciót. Ő még - magyar idő szerint - hétfő este is úgy vélekedett (reménykedett?), hogy Bernie Sanders-t az igazságtalanságon felbőszült tömeg, a felszabadult adrenalin majd a magasba emeli.

Én azt mondtam, legyen igaza, és amit iszik, abból két körre a vendégem.

Mert bár Hillary Clintoné mellett eddigi vetélytársa, Bernie Sanders vermonti szenátor neve is felkerült az elnökjelöltek listájára, de elemzők szerint ez pusztán formalitás, hiszen Clinton elnökjelöltsége biztosra vehető, kivált azt követően, hogy Sanders erőteljesen kiállt a nagy rivális elnökjelöltsége mellett és erre szólította fel a delegátusait is. A vermonti szenátor kedden, a wisconsini küldöttekkel tartott reggelin szintén egységre és Clintonra szavazásra ösztökélte a küldötteket.        

A delegátusok délután kezdik meg a voksolást, minden egyes szövetségi állam külön jelenti be jelöltjét.       

[[nid:188368]]

A szuperdelegátusok - tehát azok a küldöttek, akiket nem köt az előválasztási eredmény és szabad kezük van a döntéskor - eddig is elsöprő többségükben Hillary Clinton támogatói voltak, s a hétfőn este Hillary Clintont támogató meggyőző és szenvedélyes beszédek után valószínű, hogy a Sanders melletti szuperdelegátusok is Clintonra adják majd voksukat.

[video:https://www.youtube.com/watch?v=hG-ru59Mafs]

Az utca másik oldala

A zűrzavarosan és erőteljes Clinton-ellenes megnyilvánulásokkal kezdődött konvención látszólag megteremtődött a párt egysége, bár kedden még mindig sok delegátus hangoztatta, hogy nem adja szavazatát a volt külügyminiszterre. Philadelphia utcáin közben kedden is folytatódtak a Clinton-ellenes tüntetések, mind a belvárosban, mind a konvenciónak helyt adó és a belvárostól messze eső Wells Fargo aréna környékén. És valószínűleg nem erősíti a pártegységet az sem, hogy a Politico című lap kedden hosszas cikket közölt arról, hogyan próbálta a Demokrata Párt vezetése elrejteni a kampánypénzek szövetségi államokban történő elosztását. A Politico a WikiLeaks által kiszivárogtatott elektronikus leveleket tanulmányozva bukkant rá arra, hogy Clinton nem engedte, hogy a közös pénzadományokat az elnökjelölti szinten és a helyi, szövetségi államok politikusainak kampánypénzeinél egyenlően osszák el, csak nagyon kicsiny összegeket engedélyezett a szövetségi államoknak.