Hivatalos: meghalt Prigozsin a Wagner másik alapítójával együtt

Hivatalos: meghalt Prigozsin a Wagner másik alapítójával együtt

Nagy eséllyel lelőtték a gépüket, ami Moszkvától nem messze zuhant le.

Jevgenyij Prigozsin és Dmitrij Utkin, az orosz Wagner-csoport alapítói is meghaltak abban a légi balesetben, amely szerdán történt Moszkvától nem messze

- erősítették meg az orosz légügyi hatóságok.

A hvg.hu azt írja, az elit zsoldossereg alapítói egy Embraer magánrepülőn tartottak Moszkvából Szentpétervárra, amikor gépük lezuhant, és a hírek szerint lelőhették a járművet.

A rendkívüli helyzetek minisztériuma tegnap arról számolt be, hogy a tveri régióban található Kuzsenkino község közelében lezuhant egy magánrepülőgép, a fedélzetén tíz emberrel (háromfős személyzet és hét utas), akik közül senki sem maradt életben; a gép egyik utasa pedig Jevgenyij Prigozsin volt.

(Címlapkép: A mentőalakulatok tagjai az oroszországi Tver megyében lévő Kuzsenkino község közelében lezuhant magánrepülőgép roncsa mellett 2023. augusztus 23-án. MTI/EPA/Orosz Nyomozó Bizottság)

Az esetre napra pontosan két hónappal azt követően került sor, hogy Prigozsin vezetésével a Wagner-csoport puccsot kísérelt meg a moszkvai vezetés, kiváltképp Vlagyimir Putyin orosz elnök ellen. A június végi puccskísérlet alig néhány óráig tartott, majd Prigozsin lehetőséget kapott arra, hogy zsoldosaival egyetemben Fehéroroszországba távozzon.

Pár napja egy videó alapján a 62 éves Prigozsin még Afrikában tartózkodhatott, mindenesetre egy, a Moscow Timesnak nyilatkozó újságíró azt állította, szerdán tért vissza Oroszországba a Wagner-vezér.

(Címlapkép: 2022. december 24-én készült kép Jevgenyij Prigozsin orosz üzletemberről, a Wagner katonai magánvállalat alapítójáról az egyik bajtársuk, Dmitrij Mensikov temetésén Szentpéterváron. MTI/AP)