Horvát üzleti küldöttség utazik Moszkvába

Ivan Vrdoljak horvát gazdasági miniszter vezetésével százfős üzleti küldöttség utazik Moszkvába egy horvát-orosz gazdasági találkozóra.

A keddi találkozó iránt orosz részről is nagy az érdeklődés, a HGK szerint közel 200 orosz cég jelezte részvételét. Kenneth Merten, az Egyesült Államok horvátországi nagykövete múlt pénteken rosszallását fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy a Moszkvába utazó delegációnak tagja a horvát gazdasági miniszter és Stjepan Mesic volt horvát elnök is.

Kijelentette, hogy Horvátországnak - bár érthetőek az Oroszország elleni szankciók hátrányos következményei a horvát gazdaságra - szilárdan ki kell állnia azon amerikai és uniós stratégia mellett, hogy gazdasági nyomást kell gyakorolni Oroszországra. A diplomata arról beszélt, hogy Oroszországnak - amely szerinte destabilizálni akarja Ukrajnát - meg kell fizetnie azért, amit tesz. Hozzátette, a gazdasági nyomásgyakorlás a legmegfelelőbb módszer, hogy politikailag rendezhető legyen a helyzet.

Nem érdeklik a tiltakozások

"Aggodalommal figyeljük, hogy egy ilyen rangú küldöttség, állami tisztségviselőkkel az élén, amely Moszkvába utazik, milyen vegyes üzeneteket küldhet ebben a kritikus időszakban" - fogalmazott az amerikai nagykövet.

Tomislav Karamarko ellenzéki politikus, a Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) elnöke egyetért az amerikai nagykövettel. "A jelenlegi helyzetben nekünk mint NATO-tagállamnak tudnunk kell, hogyan viselkedjünk" – mondta.

Ivan Vrdoljak gazdasági miniszter a horvát sajtónak úgy nyilatkozott, hogy folyamatosan kapcsolatban van az amerikai nagykövettel és más amerikai tisztségviselőkkel. Kijelentette, hogy Horvátország a NATO és az EU tagjaként tiszteletben tartja az Oroszországgal szembeni szankciókat, de gondoskodik saját gazdaságáról is az orosz relációban. A Jutarnji List horvát napilap hétfőn arról cikkezett, hogy az ország két tűz közé került: Horvátországra nyomást próbál gyakorolni Vlagyimir Putyin orosz és Barack Obama amerikai elnök is. Putyin a horvát zsoldosok Ukrajnából történő kivonását követeli, míg Washington azért feddi meg Horvátországot, amiért gazdasági érdekeinek érvényesítésére Moszkvába küldi miniszterét – írta alap.