Jobbik: Valódi megoldást a devizahitelezés áldozatainak problémáira!

Jobbik: Valódi megoldást a devizahitelezés áldozatainak problémáira!

Azt hangsúlyozta Z. Kárpát Dániel, hogy a devizakárosultak érdekében kilakoltatási és árverezési moratóriumot kellene hirdetni, és őket segítő kártérítési alapot is életre kell hívni. Az Orbán-kormány szerinte a bankok oldalára állt a magyaroké helyett. Ezt az egyik legnagyobb pénzügyi merényletnek látja hazánkban.

Újra kell tárgyalni a devizahitelezés károsultjainak ügyeit, egyértelművé téve, hogy ilyen bűn többé nem történhet Magyarországon - ezt hangoztatta keddi sajtótájékoztatóján Z. Kárpát Dániel, a Jobbik-Konzervatívok alelnöke, egyetértve Róna Péter EP-listavezető megállapításaival is.

A konzervatív ellenzéki párt országgyűlési képviselője arról beszélt, hogy

kilakoltatási és árverezési moratóriumot kellene hirdetni a bajba került devizahitelesek ingatlanjaira, legalább addig, amíg veszélyhelyzeti kormányzás van Magyarországon.

Z. Kárpát szorgalmazta azt is, hogy "a devizahitelezés minden haszonélvezőjének" befizetéseiből hozzanak létre olyan kártérítési alapot, amely a devizahitelük miatt kisiklott életű emberek, családok újrakezdését támogatja.

Megoldási javaslataik között a jobbikos politikus azt is megemlítette, hogy a bedőlt hiteleket tárgyalhassák újra a bankokkal az ügyfelek, és ha ezután öt évig kifogástalanul teljesítenek, akkor töröljék adósságukat.

Az egyik legnagyobb pénzügyi merényletről van szó idehaza, ahol a bankok oldalára állt az Orbán-kormány, nem pedig a magyar emberekére

- hangsúlyozta pártja álláspontját Z. Kárpát Dániel.

Z. Kárpát éppen tegnap, a hétfői parlamenti ülésen is szembesítette a kormányt azzal, hogy a devizások ügye a mai napig súlyos problémát jelent.

A Jobbik javaslatcsomagja

Épp így látja a devizakárosultakért szintén kiálló Róna Péter, a Jobbik-Konzervatívok EP-listavezetője is, akinek meggyőződése, hogy a Gyurcsány- és a Fidesz-kormány egyaránt a bankok mellé állt, és hamis „megoldásokkal” vezette félre a magyar nemzetet. A kampány idején az országot járó közgazdászprofesszor azt ígérte, nem hagyja magára a devizakárosultakat sem.

Róna Péter a Jobbikkal együttműködve megoldási javaslatában azt sürgeti:

⚫ El kell rendelni a kilakoltatási moratóriumot.

⚫ Kártérítési alapot kell felállítani a devizahiteleken nyerészkedők pénzéből. Ebből lehetne támogatni a károsultakat.

⚫ Be kellene vezetni az „elsétálás jogát”, vagyis azt, hogy ha valaki végképp nem tudja fizetni a hitelét, akkor se kelljen adósrabszolgaságban élnie.

(Címlapkép, fotó: Z Kárpát Dániel - Béli Balázs/Alfahír)