Kaposváron is megelőzték a Közgépet



A MÁV által kiírt tenderen a legalacsonyabb ajánlatot tett ajánlattevő nyert. Nem is akárhogy. A zalai illetőségű cég olyan nagyágyúkat előzött meg mint a Strabag vagy éppenséggel a Közgép.

A több mint hatvan éve létező (korábban értelemszerűen állami vállalatként) Zalai Általános Építési Vállalkozó Zrt. Peresztegi Imre többségi tulajdonában áll, de vállalkozói pletykák szerint egyesíthetik a győri West Hungaria Bau Kft.-vel, amely Borkai Zsolt fideszes polgármestersége óta a régió tenderein egyeduralkodó.

A korábban tipikusan "közgépesnek" számító tender végeredménye újfent megmutatja, véget ért az aranykor a Simicska-féle cégnek. Piaci pletykák szerint a Közgép utáni időszakban nem egy cég fog dominálni a kéziirányított tendereken, hanem több, de kisebb, tehát jobban megosztható céget fog futtatni a Fidesz-kormány, elejét véve ezzel a hatalomra veszélyes vállalkozók megszületésének.

A zalai cég kormányoktól függetlenül nyerte a tendereket, Kaposváron például kifejezetten sikeresnek mondható: a ZAÉV Építőipari Zrt. a városközpont rehabilitációja, a megyei kórház tömbösítési programjának kivitelezése, a PET-központ megépítése a Kaposvári Egyetemen, vagy éppen konzorciumban az Agóra, de például a barcsi városközpont felújítását, az igali fürdőbővítést, a csurgói általános iskola felújítását is a ZÁÉV nyerte el.

A ma is álló felvételi épület 1898-1899 között épült, tervezője Pfaff Ferenc.