Kínai tulajdonú napelemgyártók ellen indított vizsgálatot az EU az állami támogatások miatt

Kínai tulajdonú napelemgyártók ellen indított vizsgálatot az EU az állami támogatások miatt

Az úgynevezett szubvencióellenes vizsgálat azért vált indokolttá, mert elegendő jel utal arra, hogy mindkét konzorcium részesült a belső piacot torzító külföldi támogatásban.

Az Európai Bizottság szubvencióellenes vizsgálatot indított kínai tulajdonú napenergia-ipari vállalatokkal szemben - jelentette be a brüsszeli testület szerdán.

Az MTI azt írja, a két különálló konzorcium ellen indított vizsgálatot a külföldi támogatásokról szóló szabályozás alapján rendelték el. Ez a jogszabály tavaly júliusban lépett hatályba, hogy megakadályozza a harmadik országokból származó olyan támogatásokat, amelyek gyanú szerint tisztességtelen versenyt teremtenek az unión belül.

Az első vizsgált konzorcium a román Enevo csoport és a kínai Longi óriásvállalat egyik, németországi székhelyű cége, míg a második a kínai állam tulajdonában lévő Shanghai Electric két leányvállalata.

Az Európai Bizottság e két konzorcium ajánlatát vizsgálja ki egy 110 megawatt (MW) beépített kapacitású romániai fotovoltaikus park megtervezésére, megépítésére és üzemeltetésére. Ezt a projektet részben az EU Modernizációs Alapja finanszírozza.

A külföldi támogatásokról szóló rendelet értelmében a vállalkozások kötelesek bejelenteni közbeszerzési pályázataikat az EU-ban, ha a szerződés becsült értéke meghaladja a 250 millió eurót, és ha a bejelentést megelőző három évben legalább 4 millió euró összegű külföldi pénzügyi hozzájárulásban részesültek.

Mint írták, az előzetes vizsgálatot követően a bizottság úgy ítélte meg, hogy

két ajánlattevő konzorcium esetében indokolt részletes vizsgálatot indítani, mivel elegendő jel utal arra, hogy mindkettő részesült a belső piacot torzító külföldi támogatásban.

A testületnek négy hónap áll rendelkezésére, hogy döntsön a vizsgálatok fényében. A bizottság vagy megtiltja a szóban forgó vállalatoknak, hogy részt vegyenek a romániai közbeszerzési eljárásban, vagy elfogadja a csoportok által a helyzet orvoslására javasolt intézkedéseket.

Február közepén az uniós versenyhatóság már vizsgálatot indított az ágazatban világelső kínai vasúti gyártó CRRC leányvállalata ellen, amely ajánlatot tett a bulgáriai elektromos vonatok szállítására és karbantartására. Ez volt az első vizsgálat, amelyet az új európai uniós szubvencióellenes keretszabályozás alapján indítottak. A kínai állami tulajdonban lévő CRRC végül március végén visszalépett a tendertől.

(Címlapkép: Pixabay)