Kínos! Szakított a nemzeti kereskedőház Pharaonnal

Egy barátságnak lesz így vége?

A szétválásról azután döntöttek, hogy kiderült, egy Pharaonhoz köthető cég Orbán Viktor szomszédságában vett villát. A kereskedőháznál azt mondják, a botránynak nincs köze a szétváláshoz.

Mint ismert, az FBI által is körözött szaúdi üzletember vállalkozásának, a Pharaon-Gamma Kft.-nek közös vállalkozása van a Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt.-vel, az élelmiszer-ipari Prominence Food Zrt. A kereskedőház tájékoztatása szerint ugyanakkor a közös vállalkozás még nem működött, még csak az üzleti stratégiákat egyeztették, igaz eredménytelenül.

Ahogy lapunk is beszámolt róla, Pharaon ügyében 1991. november 15-én nyújtották be a vádiratot, és Alan Kay amerikai bíró még aznap kiadta ellene az elfogatási parancsot, ami jelenleg is érvényes. Az ellene felhozott vádak között szerepel: csalás előkészítése, csalás, zsarolás előkészítése, valamint bűnrészesség és bűnpártolás. Továbbá olyan bűncselekményekkel kapcsolatban is összefüggésbe hozható a neve, mint terrorizmus támogatása, nukleáris technológiával való kereskedés, prostitúció és illegális bevándorlás elősegítése.

Mivel Magyarország és az Amerikai Egyesült Államok között kiadatási egyezmény van érvényben, ha bárkinek információja van Pharaon tartózkodási helyéről, azt közölnie kellene a hatóságokkal.

Az Orbán-család környékén megjelenő üzletember azonban sokáig zavartalanul működhetett, és csak azután vált kellemetlenné a jelenléte, miután a teljes ellenzéki sajtó rászállt az ügyre.

Azért néha lehet eredményeket elérni a Nemzeti Együttműködés Rendszerében.