„Nincs rá lehetőség” – Kisvárdán csak a kormánypárti Seszták Miklós kampányolhat polgármesteri segítséggel

„Nincs rá lehetőség” – Kisvárdán csak a kormánypárti Seszták Miklós kampányolhat polgármesteri segítséggel

Kisvárdán senki nem írhat nyílt levelet a választóknak az április 3-i országgyűlési választás egyéni indulói közül, kivéve a Fidesz-KDNP jelöltjét, Seszták Miklóst. A volt miniszter, a választókerület jelenlegi egyéni képviselője ugyanis az önkormányzati fenntartású kisvarda.hu honlapon nemrég annak ellenére tehetett közzé egy kampánycélokat szolgáló, pozitív üzenetekkel teletűzdelt levelet, hogy azt más jelöltnek már nem engedélyezték.

Az Alfahír úgy tudja, Seszták levele után Szabolcs-Szatmár-Bereg megye 3-as számú választókerületének közös ellenzéki jelöltje, Tóth Viktor azzal kereste meg az egyébként szintén kormánypárti kisvárdai polgármestert, Leleszi Tibort, hogy ugyanezt a megjelenési lehetőséget biztosítsák minden induló számára, hiszen egyértelmű, hogy egy választási kampányban az ilyen megjelenések sokat segíthetnek egy-egy induló népszerűsítésében.

Lapunk megkeresésére azonban Tóth Viktor elárulta, hogy a fideszes polgármester először hárított, majd a jegyzőhöz irányította őt, aki végül a kérelmével kapcsolatban egyszerűen közölte, hogy

„nincs rá lehetőség”.

Márpedig ha „nincs lehetőség” minden jelöltnek egyforma megjelenést biztosítani, azzal a kisvárdai önkormányzat lényegében aktív szerepet vállal az országgyűlési választási kampányban, egy közpénzből fenntartott fórumon. Ez pedig nem csak etikátlan, de szabálytalan is lehet.

Tóth Viktor szerint az esélyegyenlőség elve azt diktálja, hogy amit az egyik jelöltnek lehet, azt a másiknak is - az önkormányzat pedig nem különböztetheti meg a jelölteket.

Egyébként az önkormányzati elfogultságra utalhat az is, ha a polgármester nyílt levélhez fűzött, ugyancsak kampányszagú megjegyzését is figyelembe vesszük:

„Polgármesterként és magánemberként is köszönöm, köszönjük dr. Seszták Miklós példamutatását!”

Az Alfahír megkeresésére a kisvárdai polgármester, Leleszi Tibor azt mondta a honlapjukon megjelent Seszták-levéllel kapcsolatban, hogy ez régi szokás náluk, és ennyi előjog szerinte megilleti regnáló a képviselőt, azonban amikor felhívtuk rá a figyelmét, hogy egy választási kampányban a jelöltek elvileg egyenlően indulnak és minden ehhez hasonló megnyilvánulás hatással lehet a kampányuk sikerére, továbbiakban nem kívánta kommentálni az ügyet.

A polgármester azt „nem tudta” megmondani, hogy várható-e mástól is ilyen levél és azt sem erősítette meg, hogy keresték-e őt ilyen szándékkal, holott lapunknak Tóth Viktor korábban már elmondta, hogy beszéltek erről egymással telefonon.

Tóth Viktor egyébként szintén írt egy nyílt levelet, de az – egyelőre – a kisvárdai honlap helyett csak saját Facebook-oldalán jelenhetett meg. Ebben az Egységben Magyarországért jelöltje igaz és tisztességes kampányt, valamint kiegyensúlyozott lehetőségeket kér a térség polgármestereitől, akik között szerinte vannak olyanok, akik „túlbuzgóságból vagy megfelelési kényszerből”, de a regnáló hatalmat részesítik előnyben.