Külső vezető veszi át a gyermekmolesztálási botrányban érintett bicskei gyermekotthon irányítását

Külső vezető veszi át hétfőtől a bicskei Kossuth Zsuzsa Gyermekotthon irányítását - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) pénteken az MTI-vel.

A minisztérium az MTI-hez eljuttatott közleményében emlékeztetett: a gyermekotthonokat működtető Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság a gyermekvédelmi gyám jelzése alapján szeptember 23-án szerzett tudomást a gyermekotthonban történt szexuális zaklatás gyanújáról, és azonnal felfüggesztette állásából az intézmény igazgatóját, belső vizsgálatot rendelt el, illetve feljelentést tett a rendőrségen.

Kiemelték, hogy a gyermekvédelmi rendszer szigorításának köszönhetően 2014 óta a gyermekvédelmi gyámok olyan független szakemberek, akik azonnal intézkedhetnek a gyermekek érdekeit figyelembe véve, emellett a kormányhivatalok évente rendszeresen kötelezően ellenőrzik a gyermekvédelmi ellátórendszer működését. A gyermekek ellen elkövetett szexuális bűncselekmények szigorú büntetését segíti, hogy a kormány kiemelten megszigorította az ilyen bűncselekmények büntetését a 2013-ban életbe lépett új büntető törvénykönyvben, amely szerint az ilyen bűncselekmény nem évül el - tették hozzá.

Évekig molesztálta a gyerekeket

Az RTL Klub szerda esti híradójában, majd a Házon kívül című műsorban sugárzott felvételen az intézet egyik volt lakója, egy 22 éves fiatal azt állította, a bicskei gyermekotthon igazgatója éveken keresztül molesztált több rábízott gyereket, neki négy éven keresztül volt intim viszonya vele. Egy másik fiú - aki szintén névvel és arccal vállalta a nyilatkozatot - a műsorban azt mondta, hogy 12 éves korától kezdve nyolc éven át volt szexuális kapcsolatban az igazgatóval, és nemcsak ők ketten áldozatok. A rendőrség a kereskedelmi televíziónak megerősítette, hogy nyomoznak az ügyben.

Az RTL Klub péntek esti Híradójában elmondták, hogy a feljelentés és a vizsgálat ellenére az intézményvezető még mindig a gyermekotthonban lakik. Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere a csatornának nyilatkozva azt mondta: felszólították, hogy legalább a vizsgálat idejére hagyja el az ingatlant, de hatósági lehetőségük nincs. Az ingatlan az MNV Zrt. tulajdonában áll, ezért hozzájuk fordult a miniszter. Az RTL megkeresésére az MNV azt közölte: pénteken kapták meg a miniszter levelét, amelynek nyomán haladéktalanul intézkedni fognak.

Felfüggesztették a bicskei gyermekotthon János bácsiját, állítólag szereti a fiatal fiúkat

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma azonnal felfüggesztette a bicskei Kossuth Zsuzsa Gyermekotthon igazgatóját, belső vizsgálatot rendelt el, és feljelentést tett a rendőrségen a gyermekotthonokat működtető Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság miután a gyermekvédelmi gyám jelzése által - szeptember 23-án - tudomást szerzett az intézményben történt szexuális zaklatás gyanúról - közölte az Index megkeresésére az Emmi.