Lesz tüntetés a Székely Szabadság Napján

Gyergyószéki Székely Tanács elnöke, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács, az Erdélyi Magyar Néppárt és a Magyar Polgári Párt (MPP) helyi vezetői egész Székelyföld lakóit városukba hívják tüntetni a kormány által tervezett közigazgatási átszervezés ellen, és tiltakozni a gyülekezési jog marosvásárhelyi korlátozása ellen.

„Tegyük nyilvánvalóvá, hogy nem lehet minket elhallgattatni, békésen, törvénytisztelő módon, de határozottan kimondjuk azt, hogy miképpen képzeljük el Székelyföld jövőjét!"

– áll a gyergyószentmiklósi felhívásban.

Izsák Balázs nemrég elállt az idei marosvásárhelyi tiltakozó megmozdulás megszervezésétől, miután Dorin Florea, a város polgármestere nem engedélyezte a demonstrációt.

Arra buzdítják a marosvásárhelyieket, hogy a tömegmegmozdulás betiltása ellenére gyertyával és virággal róják le kegyeletüket a székely vértanúk emlékművénél, a tanárokat és a művelődési intézményeket arra buzdították, hogy emlékezzenek meg a három vértanúról, a vállalkozókat arra kérték: engedélyezzenek rövidített munkaidőt, vagy adjanak szabadnapot alkalmazottaiknak, hogy részt tudjanak venni a rendezvényeken.

A rendezvényen a kormánynak címzett petíciót kívánnak elfogadtatni a tömeggel. A tervezett dokumentum az alapvető emberi jogok lábbal tiprása, és a székelység számára hátrányos közigazgatási átalakítási tervek ellen emeli fel szavát.