Litván "sajtószabadság"

Litvánia nem tesz eleget nemzetközi kötelezettségeinek a szabad hírközlés biztosítása terén az oroszok szerint.

Az orosz külügyminisztérium szerint a litván médiahatóság döntése példátlan és politikai indíttatású, s Moszkva szerint ellentmond a szabad információáramlás európai elveinek. 
    
Litvániában politikai cenzúra van, üldözik az újságírókat, ami nem felel meg egy demokratikus ország alapértékeinek - áll a közleményben. Emellett a minisztérium reményét fejezte ki, hogy a helyzetre mihamarabb reagálni fog az Európai Unió és az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ). 
    
A litván médiahatóság szerdán tiltotta be ideiglenesen az orosz állami tévécsatornát, mert szerinte az a "Kreml propagandáját" sugározza. A kormányszerv szóvivője szerint az orosz csatorna "viszályt kelt, háborúra uszít és elfogult információkat közöl". 
   
Korábban a szomszédos Lettország miniszterelnöke jelentette be, hogy érezhetővé váltak Lettországban is az orosz "hibrid háború" egyes elemei. A kifejezés a tavalyi krími események kapcsán jelent meg a politikusok és a sajtó nyelvezetében. Ursula von der Leyen német védelmi miniszter szerint ez a fogalom "hírszerzők, fegyverek és harcosok rejtett bevetését", továbbá "regionális vagy nemzetiségi, etnikai konfliktusok szándékos elmérgesítését, a politikai destabilizációt, valamint a közvélemény manipulálását" jelenti.
    
A balti államok az ukrajnai válság kirobbanása óta aggódnak amiatt, hogy Oroszország agresszorként megtámadhatja őket. Attól tartanak, hogy a jelentős orosz kisebbséget manipulálva viszályt szítanak a sokáig szovjet uralom alatt lévő országokban.
 
Az MTI tudósításából tán csak véletlenül, de kimaradt, hogy a balti országokban élő jelentős orosz kisebbséget nemcsak kollektív, hanem sokszor állampolgári jogaiktól is megfosztják. Ez persze egyáltalán nem zavarta a demokratikus értékekre és emberi jogokra olyan nagyon érzékeny szabad világot, hogy tagjai közé vegye ezen országokat.