Márciusban 0,8 százalékkal emelkedtek országosan lakbérek az előző hónaphoz képest

Márciusban 0,8 százalékkal emelkedtek országosan lakbérek az előző hónaphoz képest

A márciusi lakbérek éves összevetésben országosan 11,7, Budapesten 12,4 százalékkal drágultak. Budapesten már átlagosan 270 ezer forint a kiadó lakások bérleti díja, de jövőre elérheti a 300 ezer forintot is...

Tovább emelkedtek márciusban a lakbérek: az előző hónaphoz képest 0,8 százalékkal nőttek országosan és 1,8 százalékkal Budapesten - derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) és az ingatlan.com lakbérindexéből.

A KSH oldalán közölt adatok szerint

a márciusi lakbérek éves összevetésben országosan 11,7, Budapesten 12,4 százalékkal, a 2015. évi bázisidőszakinál 101, illetve 94 százalékkal emelkedtek.

Felemás a kép az albérletpiacon

Hozzátették, hogy az év első három hónapjában a megfigyelt hirdetések 90 százaléka többlakásos épületben lévő lakásra vonatkozott, a fennmaradó mintegy 10 százalékban családi házat hirdettek meg. Idén január-márciusban a fővárosban és országosan is a figyelembe vett hirdetések 44 százaléka származott magánszemélytől.

Az ingatlan.com hétfőn az MTI-nek eljutatott közleménye idézte Balogh Lászlót, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértőjét, aki elmondta: felemás a kép a friss adatok alapján az albérletpiacon.

Országosan ugyanis lassult a havi drágulás a februári 1 százalékról 0,8 százalékra, Budapesten viszont 1,1 százalékról 1,8 százalékra gyorsult a havi drágulás üteme.

Balogh László jelezte, az országos lakbéremelkedés havi lassulása elsősorban a kereslet fizetőképességének korlátaival magyarázható. Ugyanis szerinte a bérleti díjak növekedése a fizetések emelkedésével mutat párhuzamot.

Budapesten már 270 ezer forint a kiadó lakások átlagos bérleti díja, de jövőre elérheti a 300 ezer forintot is

A felmérés szerint a fővárosban már 270 ezer forint a kiadó lakások átlagos bérleti díja. A 40 négyzetméternél kisebb garzonlakások ennél jóval olcsóbban érhetők el, ezek bérleti díja átlagosan 185 ezer forint.

Ha a fizetések növekedési üteme nem lassul, akkor jövőre elérheti a 300 ezer forintot az átlagos bérleti díjszint Budapesten. Az emelkedő albérletárakat részben kompenzálhatja például a kormány által tavasszal indított Ifjúsági garancia plusz program, ami olyan szociális alapon nyújtott albérlettámogatás, amivel a fiatalok és az álláskeresők munkaerőpiaci elhelyezkedését segítik - ismertette a közleményben Balogh László.

Arra is kitértek, hogy az áprilisi kínálat alapján továbbra is jelentősek a különbségek. Az V. kerület a legdrágább, ahol 380 ezer forintba kerülnek az albérletek. A legnagyobb kínálatú városrészek közül a XI. és XIII. kerületben a fővárosi átlagnak megfelelő, 270 ezer forintos szinten van az átlagos lakbér.

A legolcsóbbak pedig a XVIII. és XXI. kerület lakásai, ahol 200 ezer forint alatt marad ez az összeg.

A vármegyeszékhelyeket tekintve Debrecenben kell a legtöbbet fizetnie a bérlőknek: az átlagos lakbér április közepén 220 ezer forint volt. Ezt Győr, Székesfehérvár és Veszprém követi 176-180 ezer forinttal. A másik végletet képviseli Miskolc, Salgótarján és Békéscsaba 90-100 ezer forintos bérleti díjjal - olvasható az ingatlan.com közleményében.

(Címlapkép: Alfahír)