Minek is költsünk a kulturális szférára? Muzeológusra, könyvtárosra, ugyan már!

Az mno.hu ír arról, hogy a szakszervezet számítása szerint a kulturális szférában dolgozók 70 százaléka ugyanannyit keres: bruttó 161.250 forintot.

Ebből az összegből önmagában sem lehet megváltani a világot, és ehhez vegyük hozzá, hogy egy középfokú végzettségű, mondjuk műszaki feladatot ellátó gondnok ugyanannyit keres majd, mint egy diplomás muzeológus, aki esetleg éppen ledoktorált. Ugyanígy a fiatal, néhány éves szakmai múlttal rendelkező diplomás is kereshet annyit, mint a hasonló munkakörben harminc éve dolgozó kollégája.

Mindez a garantált bérminimum emelésének eredménye. Csóti Csaba, a korábban Habony Árpádtól segítséget kérő KKDSZ elnöke a lapnak elmondta:

"nem az a baj, hogy a középfokú végzettségű munkatársak vagy a fiatal kollégák fizetése nő, hiszen az ő bérük is alacsony volt, hanem a fenti egyenlőtlenségek vezetnek felháborodáshoz és feszültségekhez".

A fél éve folyamatosan kommunikált béremelés egyébként bérpótlék formájában valósult volna meg.

Azonban mindeddig még az erre vonatkozó rendelet sem született meg: az Emberi Erőforrások Minisztériuma csütörtök este azt közölte, a szférában dolgozó közalkalmazottak január 1-től kulturális illetménypótlékban fognak részesülni, erre ehhez rendelkezésre áll a szükséges költségvetési forrás is – már csak annak az átkozott jogszabálynak kellene valahogy megszületnie.

Már amennyiben tényleg költeni akarunk a kultúrára.