Nem kapnak kártérítést a Kapuvári Hús Zrt. beszállítói

Mint ismert, a győri Kapuvári Hús Zrt. haláltusája idén februárban ért véget azzal, hogy a Kapuvár Bacon Kft. korszerű berendezéseit sikerült értékesíteni a konkurenciának.
 
Az sajnálatos módon már csak "erkölcsi elégtételt szolgáltatott" az a tény, hogy májusban jogerősen hatályon kívül helyezte, és új eljárás lefolytatására kötelezte a Győri Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság a Nemzeti Adó- és Vámhivatalt (NAV), amely a Kapuvári Hús Zrt.-nél több százmillió forintos adóhiányt állapított meg, és így feleslegesen és indokolatlanul zárolta a vállalat folyószámláit, amivel egyszersmind megágyazta a magyar cég sírját is.
Kizártnak tartom, hogy a NAV-nál bárki ilyen fontos döntést meg merjen hozni központi utasítás nélkül
- fogalmazott korábban az üggyel kapcsolatban az Alfahírnek Magyar Zoltán, a Jobbik agrárpolitikusa, aki szerint fontos, hogy ne egy üzem esetét vizsgáljuk, hanem a folyamat egészét értékeljük, amely során kiderül, hogy az elmúlt 10 esztendőben kik tettek szert milliárdos vagyonra a magyar agrárium szereplői közül.
 
Ettől függetlenül a munkájukat elvesztő dolgozók ezzel még nincsenek kisegítve.
 
Ezért fordult Magyar Zoltán írásbeli kérdéssel Fazekas Sándor földművelésügyi miniszterhez, amelyben arra volt kíváncsi, hogy
a kapuvári húsgyár beszállítói részesülhetnek-e bármilyen kártérítésben, az őket ért súlyos anyagi károk miatt, amelynek előidézője részben egy állami szerv volt?
Nos, a válasz alapján sok jóra nem kell számítani.
 
A tárcavezető által aláírt levélben mindössze egy történeti kronológiával találkozhatunk, amelyből diszkréten kihagyták a NAV szerepét a gyár csődjében, majd a végén még az is kiderül, hogy bár tisztában vannak a beszállítói követeléssel rendelkező vállalkozások helyzetével, de a számlák kiegyenlítése törvényben meghatározott sorrendben zajlanak, és ebben nem a magyar beszállítók az elsők.
 
Kártérítésről tehát nem esett szó, mindenki várja ki a végét – már ha kihúzza odáig...