Nincs gond: Barroso is élvezheti munkája gyümölcsét

Megkapta a jogos jussát a szabadkereskedelmi egyezmények atyja.

A Figyelő ír arról, hogy az EB etikai bizottsága szerint Barroso nem vétett a magatartási kódex szabályai ellen, amikor munkába állt a Goldman Sachs-nál.

"A rendelkezésre bocsátott információk alapján nincs elegendő alap arra, hogy megállapítható legyen a feddhetetlenségre és önmérsékletre vonatkozó kötelezettség megsértése"

- fogalmazta meg a brüsszeli testület a szeptember elején megindított vizsgálat lezárultát követően.

A kommünikében ugyanakkor megfontolatlannak nevezték Barroso azon döntését, hogy elhelyezkedett a globális pénzügyi válság kirobbanásában széles körben felelőssé tett cégnél.

A lap emlékeztet, hogy a szabályok értelmében a bizottság tagjainak a megbízatásuk lejárta után 18 hónapig kell várniuk, mielőtt elhelyezkednének valahol, az egykori bizottsági elnök pedig ennek eleget is tett. Az EB egykori tagjai elveszíthetik a tisztségük betöltése során megszerzett nyugdíjjogosultságaikat, amennyiben nem tartják be az etikai kódex előírásait.

Továbbra is a multiknak dolgozik be az Orbán-kormány

Az mno.hu közölt egy összeállítást az Orbán-kormány furcsa támogatási politikájáról, amelyben kiemelte az Audi gyár tavalyi állami támogatását. Mint ismert, a kabinet 2015-ben 6 milliárd forinttal támogatta az Audi győri motorgyárának újabb 32 milliárd forintos fejlesztését.

Megkapta a jogos jussát

José Manuel Barroso 2004-től és 2014-ig volt az Európai Bizottság elnöke. Az október 30-án elfogadott EU-Kanada szabadkereskedelmi egyezményt 2009-ben kezdték el tárgyalni, míg az Egyesült Államok és az Európai Unió közt formálódó transzatlanti megállapodásról pedig hivatalosan 2013 óta egyeztetnek a felek.