OECD: az egyik legkevesebb időt töltik nyugdíjasként a magyarok Európában

OECD: az egyik legkevesebb időt töltik nyugdíjasként a magyarok Európában

A Bankmonitor közlése szerint a férfiak átlagosan 14,5 évre, míg a nők 20,7 évre számíthatnak nyugdíjba vonulás után hazánkban. De a jövő nyugdíjasai sem számíthatnak túl sok jóra az államtól.

Európán belül a magyarok élnek az egyik legkevesebb időt nyugdíjasként, a férfiak átlagosan 14,5 évre, míg a nők 20,7 évre számíthatnak – derül ki az OECD statisztikáiból. A Bankmonitor lapunkhoz eljuttatott csütörtöki közleménye alapján szakértőik szerint tetézi a bajt, hogy a nyugdíjak vásárlóereje is kifejezetten gyenge:

2023 januárjában a férfiak átlagosan 228 ezer forint nyugdíjat kaptak, a nőknek pedig átlagosan 192 ezer forint jutott.

Ugyanekkor a nemzetgazdasági átlagkereset a kedvezmények figyelembevételével körülbelül nettó 364 ezer forintra rúgott, azaz a nyugdíjasok sok esetben alig feleannyi (vagy még ennél is kevesebb) pénzből élnek, mint az aktív korú munkavállalók idehaza.

Az OECD összeállítása szerint Magyarországon a korkedvezményes női nyugdíjkorhatár európai viszonylatban igen kedvezőnek tekinthető. Az elemzésben szereplő 22 uniós tagállamban átlagosan 63,9 éves korukban (azaz csaknem 2 évvel később) mehetnének nyugdíjba az azonos életpályával rendelkező nők. A magyar férfiakra vonatkozó korhatár ezzel szemben enyhén magasabb az európai átlagos (64,6 éves) értéknél. Felidézendő, éppen hét éve, 2017-ben még csak 63,5 év volt a hazai öregségi nyugdíjkorhatár, ahonnan lépcsőzetesen emelkedett, mígnem 2022-ben elérte a mostani 65 éves értéket.

Várható élettartam terén is volna hova fejllődni

Az összesítésből kiviláglik, hogy

nyugdíjban töltött idő alapján Európa sereghajtói között foglal helyet Magyarország.

Ugyanis míg a 27 uniós tagállamban átlagosan 18,4 évre számíthatnak a munkából kilépő férfiak, addig a magyarok várható élettartama alig 14,5 év. Emellett a munkát idős korban letevő magyar férfiak várható élettartama 77,7 év, miközben az uniós átlag 81,7 év.

Csekéllyel kedvezőbb ennél a nők helyzete, mivel az időskori munkaelhagyás időpontjában várható további 20,7 éves élettartamuk a vizsgált uniós tagállamok versenyében alulról a negyedik helyre volt elegendő, és az uniós átlaghoz képest ez 2,2 évnyi lemaradást jelent. Az aktív életszakaszból éppen kilépő magyar nők várható élettartama 81,5 év, míg az uniós átlag 85,2 év.

(Képek: Várható élettartam - Bankmonitor, OECD)

A jövő nyugdíjasai nem sok jóra számíthatnak az államtól

Mindebből a Bankmonitor megállapította, hogy

a magyarok kilátásai európai összevetésben meglehetősen borúsak.

Ráadásul azt is megerősítették, hogy a mostani aktív korúaknak mindez azt üzeni, hogy a munkavégzéssel töltött életszakaszt követően az állami nyugdíjrendszertől csak igen szerény színvonalú szolgáltatást várhatnak.

A jövő nyugdíjasai számára azt vetítik előre, hogy a nyugdíjuk értéke jelentősen elmaradhat a megszokott keresetüktől, és a nyugdíj folyósításának időtartama is számottevően rövidebb lesz, mint ami a legtöbb európai országban szokványosnak tekinthető. Emiatt az öngondoskodás szerepe felértékelődik: nagyban javíthatják a saját helyzetüket mindazok, akik az állami nyugdíj mellett egy kiegészítő időskori jövedelemforrás kiépítéséről is gondoskodnak – érveltek.

(Címlapkép: Nyugdíjkézbesítés a főváros XIII. kerületében 2023. február 8-án. MTI)