Piaci árusok tüntetnek Szegeden

Tüntetést szerveznek a szegedi, Cserepes sori piac árusai a helyi városháza elé.

A lap információja szerint a díjemelések ellen az árusok először csak egymás között gyűjtöttek aláírásokat, de már a vásárlók is csatlakozhatnak a kezdeményezéshez. Egy nap alatt több száz aláírás gyűlt össze, a tiltakozó ívet a városháza előtti megmozduláson kívánják átadni Szeged MSZP-s vezetésének. 

Ezzel akarják Botka László polgármestert és munkatársait meghátrálásra kényszeríteni az ügyben. Az újság arra is emlékeztet: a piac jelenlegi vezetője - aki néhány hónapja került a létesítmény élére - is kötődik a helyi baloldalhoz. 

Nógrádi Tibor, a szegedi Fidesz frakcióvezetője korábban a lapnak azt mondta: Rácz Attila ügyvezető egy végrehajtó pártkatona, aki 2002 óta az MSZP tagja, 2010 és 2013 között pedig Újhelyi István parlamenti titkára volt. Az ő feladata, hogy megtisztítsa eddigi kereskedőitől a piacot - tette hozzá. 

A piac vezetése korábban közleményben azzal indokolta a döntést, hogy az új díjszabás tesz majd egyenlőséget a kereskedők között. Azt írták, hogy az elmúlt huszonöt évben a bérleti díjakban nem számolták fel az áfát, így a "díjemelés jelentős része a jogszabályok által kötelezően előírt áfa bevezetéséből ered, amely a kereskedőknek nem lesz többletkiadás, hiszen azt visszaigényelhetik". 

Nógrádi Tibor hangsúlyozta, hogy a bérleti díj beszedése 2005 óta tárgyi és alanyi áfa-mentes tevékenység. Emiatt szerinte nem is kellett általános forgalmi adót szedni. Egyértelmű, hogy azért emelik a kereskedők terheit, hogy tönkretegyék a piacot. A kérdés csak az, hogy a szegedi városvezetés milyen célra akarja megszerezni a piac területét - fogalmazott.