Semmivel nem indokolható a magyar lakosság legalizált kirablása

Most már egyértelmű: a Fidesz-kormány deviza elszámoltatási csomagja pénzügyi szeméttel egyenértékű.

Z. Kárpát Dániel emlékeztetett: amikor Rogán Antal és a többi fideszes prominens akár 20-25-30 százalékos tehertétel könnyítést ígért, nagyon sokan valóban abban reménykedtek, hogy az elszámolási levél kézhezvétele után az életük egy könnyebb irányba indulhat tovább.

A kormánypárti derűlátást a jobbikos honatya szembe állította a valósággal amikor hozzáfűzte a fentiekhez, hogy a hitelesek többsége mindössze maximum 10 százaléknyi könnyítést realizálhatott, és szerinte jól jellemzi a jelenlegi helyzetet az az elképesztő adat is, hogy 6-8 évnyi törlesztés után előfordul, hogy a tőketartozása magasabb, mint az, amekkora hitel összeget annak idején felvettek a magyar állampolgárok.

Rendszerszintűnek tartja Z. Kárpát Dániel azt is, hogy a Fidesz-KDNP elszámoltatási elképzelése eredményeként a devizahitelesek eddigi összes törlesztése ajándékként kerül jóváírásra a bankoknál.

Azt pedig egyenesen vérlázítónak, és felháborítónak nevezte, hogy több hitelező- és lízingcég megengedhette magának, hogy nulla forintot számított fel a tisztességtelenül elvont összegek után, így próbálva elhitetni az ügyfelekkel és a közvéleménnyel, hogy semmilyen mulasztás nem terheli őket a bizonyítottan ezerféle visszaéléssel tarkított, évszázad pénzügyi átverése kapcsán.

Ezért a XXI. század pártja csak egy új elszámolási és elszámoltatási csomagot tud elfogadni, melynek alapját a hitelek felvételkori árfolyamon történő forintosítása jelenti majd – húzta alá az ellenzéki politikus.

Z. Kárpát Dániel arra is figyelmeztetett, hogy nem küldhetünk a piac számára olyan üzenetet, hogy az évszázad pénzügyi átverését nem követi megtorlás, illetve tisztességes elszámoltatás, hiszen az emberek bizalmával visszaélő pénzügyi szereplők ebben az esetben azt hihetnék, hogy továbbra is ki lehet fosztani magyar állampolgárokat, mindenféle hosszú távú jogkövetkezmény nélkül.

Ez egy tisztességes országban megengedhetetlen – jelentette ki a párt alelnöke, majd kijelentette, hogy a követelésüktől nem fognak elmozdulni. Ugyanakkor kénytelen volt levonni azt a tanulságot is, hogy a kormányzat továbbra sem áll szóba az érintettekkel, még megalázó módon a devizahitelesek petícióját sem volt képes átvenni. A Jobbik ezért a továbbiakban is magára vállalja, hogy a civilek, a károsultak hangját artikulálja mind a parlamentben, mind pedig a nyilvánosság felé, hiszen rajtunk kívül nincs, aki ezt megtegye – tette hozzá Z. Kárpát Dániel.

Nincs olyan Kúria döntés, nincs olyan jogszabályi keret, vagy olyan uniós határozat, ami indokolhatóvá és tarthatóvá tenné a lakosság legalizált kirablását. Egyikünk sem akar egy olyan országban élni, ahol ez lehetséges, ahol 350 százalékos hasznot lehet lehúzni magyar emberekről – értékelte a kialakult helyzetet a politikus.

Majd tovább árnyalta a képet, hogy kiemelte: az 100 százalékos hasznot produkáló uzsorásokat – nagyon helyesen - a börtönbe viszik, akkor viszont a 350 százalékos haszonra se a kormányfő, se a kormánytagok, se a miniszterek ne mondják azt, hogy az elfogadható, mert nem az, és ennek következményei lesznek – hangsúlyozta a radikális honatya.

Z. Kárpát szerint kérdés csupán az, hogy az Orbán-kormány elismeri, hogy elképesztő bűnök, hibák sorozata történt a devizahitelezés során, és érdemben beavatkozik végre, vagy pedig majd ez is a  Jobbik-kormány feladata lesz., Ehhez egyébként annyit fűzött hozzá, hogy személy szerint azt kívánja, hogy cselekedjen végre a Fidesz a károsultak érdekében, hiszen ezzel időt is nyerhetnének az önhibájukon kívül bajba jutott emberek.