A kormány már le is hívta a hazánknak ítélt uniós munkaügyi támogatási keret egészét

A kormány már le is hívta a hazánknak ítélt uniós munkaügyi támogatási keret egészét

Mint arról korábban beszámoltunk, az Európai Bizottság még áprilisban jelentette be, hogy SURE néven egy mintegy 100 milliárd eurós hitelprogramot indít azért, hogy a tagállamok enyhíteni tudják a koronavírus-járvány negatív munkaerőpiaci hatásait, illetve megakadályozzák a tömeges elbocsájtásokat. A SURE munkahelyvédelmi alap támogatásaiból a nemzeti kormányok részmunkaidős, rövidített munkaidős programokat finanszírozhatnak, hogy az átmenetileg nehéz helyzetbe került cégeket, munkavállalókat segítsék.

Az EU újra besegít Orbánéknak: az Európai Bizottság védené a magyar munkahelyek megmaradását

A közeljövőben bejelentik Magyarország részvételét az EU SURE nevű válságkezelő programjában - számolt be az Euronews brüsszeli forrásaira hivatkozva. Az Európai Bizottság még áprilisban jelentette be, hogy SURE néven egy mintegy 100 milliárd eurós hitelprogramot indít azért, hogy a tagállamok enyhíteni tudják a koronavírus-járvány negatív munkaerőpiaci hatásait, továbbá, hogy megakadályozzák a tömeges elbocsájtásokat.

Napi.hu cikkében azt írja, 

Magyarország kedden újabb 304 millió eurót (mintegy 108 milliárd forint) kapott az uniós SURE eszköz forrásaiból.

Az Európai Bizottság közölte,

a kedden hazánknak folyósított 304 millió euró (mintegy 108 milliárd forint) és a tavaly év végén elutalt 200 millió euró összegű első részlettel együtt a SURE keretében Magyarországnak biztosított teljes, 504 millió euró összegű támogatást kifizették.

Az Európai Bizottság megjegyzi, hogy a kedden folyósított részlet átutalását megelőzően, január 26-án immár negyedik alkalommal bocsátott ki a Bizottság szociális beruházási kötvényeket a SURE keretében. A kibocsátáson az értékpapírokra többszörös túljegyzés volt, ami igen kedvező árazást - sőt a kötvények egy részénél negatív kamatozást - eredményezett.

Az EB közleményében azt is jelezte, hogy az aukción kialakult kedvező feltételek előnyeit a Bizottság közvetlenül továbbadja a kedvezményezett tagállamoknak.