Szegeden hosszú távú orvoshiányra kell felkészülni

Az egyre aggasztóbb orvoshiányt a baloldali városvezetés politikai kampányra használja fel.

Az Alfahír beszámolt arról, hogy a szegedi képviselő-testület május 8-i döntése következtében június 1-jével megszűnt Szőreg egyik körzetében a gyermekorvosi ellátás, ami nagyjából 500 családot érintett.
 
Azonban arra is figyelmeztettünk, hogy ez - meglepő módon - nem egyedi eset az egyetemi városban, miközben a már most megüresedő praxisokat sem tudják betölteni, a házi orvosok fele nyugdíjas korú.
 
Tóth Péter szerint meg kell vizsgálni annak lehetőségeit, hogy milyen módon lehet pótolni a hiányzó orvosokat, ugyanis egyre kevesebben végeznek Szegeden, az orvostanhallgatók nagy része még rezidensként külföldre távozik a jobb megélhetés reményében.
 
A szegedma.hu idézi a nemzeti párt politikusát: ha a kormány nem tesz valamit a probléma megoldása érdekében, nem biztosít forrásokat, akkor a városi önkormányzatnak kell szakorvosokat keresnie.
 
A képviselő ezzel kapcsolatban arra is rávilágított, hogy óriási felelőtlenség lenne, ha a baloldali városvezetés politikai haszonszerzésre, a Fidesz-kormány kritizálására használná fel a helyieket sújtó orvoshiányt ahelyett, hogy azt akár önerőből, de megoldaná.
 
Hiszen így összeomolhat az egészségügyi rendszer – húzta alá.
 
A városvezetés azzal indokolja tétlenségét, hogy nincs tartalék, amiből fedezni lehetne az orvosi ellátás fenntartását, azonban ez nem igaz - szögezte le a radikális párt szegedi szervezetének elnöke. Példaként említette az anti-szegregációs programra szánt tízmillió forintos keretet: a cigányság helyzete nem javult, azonban az orvosok száma jelentősen csökkent a program tíz éves fennállása alatt - figyelmeztetett az ellenzéki képviselő.
 
Hozzátette, hogy amíg Botka László szocialista polgármester szerint a város egy tudásközpont, az önkormányzat alapvető funkcióját sem tudja ellátni. A jobbikos politikus úgy fogalmazott, hogy Szőreg az első áldozata az orvosi ellátás problémájának, amely tovább eszkalálódhat, és az orvoshiányra hosszú távon kell felkészülni, ugyanis egy szakorvos képzése öt év.
 
Így múlik el az egyetemi város dicsősége?