Szijjártó a nyugat-balkáni EU-csatlakozás folyamatáért aggódik

Szijjártó a nyugat-balkáni EU-csatlakozás folyamatáért aggódik

A magyar külügyér montenegrói kolleginájával találkozott, és megint hitet tett az integráció felgyorsítása mellett.

Szijjártó Péter, az Orbán-kormány külügyminisztere úgy vélte, az Európai Unió bővítési politikájának hitelét aláássa, hogy a nyugat-balkáni országok integrációs folyamatai túlságosan lassúak. A Nyugat-Balkánt és annak gyors fejlődési lendületét Szijjártó éppen az EU számára kínálkozó lehetőségként tüntette fel a kontinens kihívásainak leküzdésére.

A tárcavezető a Maida Gorcevic európai ügyekért felelős montenegrói miniszterrel közösen megtartott sajtóértekezletén azt ecsetelte, hogy az unió napjainkban nincs jó formában, több biztonsági, gazdasági és társadalmi kihívással néz szembe. Szijjártó azt is sérelmezte, hogy Montenegró 16 éve vár a tagságra.

A miniszter szerint az EU-nak két lehetősége van a sorsának megváltoztatására: az első a közelgő európai parlamenti választás, amely szerinte tálcán kínálja egy biztonságosabb, békepárti és szuverenista politikai fordulat lehetőségét. Másrészt úgy látja, a Nyugat-Balkán országainak erőteljes és ambiciózus fejlődése a figyelem középpontjába kell, hogy álljon, és az EU-nak segítenie kell ennek a régió belépését a kontinens családjába.

Szijjártó szerint a bővítési folyamat hitelességét alapjaiban kérdőjelezi meg a nyugat-balkáni integráció lassúsága.

Az EU jelenlegi helyzete miatt pedig az lenne a legfontosabb, ha a bővítéssel megtalálná az új energiát és lendületet, hogy az EU képes legyen az újabb kihívásokkal szembenézni.

A külügyér Montenegró példáját hozva arra igyekezett rámutatni, hogy az EU-nak minden országot saját teljesítménye alapján kell értékelnie, mivel egyes országok teljesítményei nem hasonlíthatóak össze, és így sem szabad keverni őket.

Szijjártó Péter kiemelte azt is, hogy a két legnagyobb magyar vállalat, az OTP és a 4iG is jelentős szerepet játszik Montenegró gazdaságában, és ez összeköti a feleket, és segíthet a felkészülésben az EU-tagság kapcsán. Fontos célként tűzte ki, hogy a magyar soros EU-elnökség idején minél több csatlakozási fejezetet le tudjon zárni az ország, reálisan akár szerinte tíz ilyenre is esély lehet.

"Innentől magyar gazdasági érdek is az, hogy Montenegró minél előbb az Európai Unió tagja legyen"

- összegzett a fideszes miniszter.

(Címlapkép: Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hivatalában fogadja Maida Gorcevic montenegrói európai ügyekért felelős minisztert 2024. április 12-én. MTI/Szigetváry Zsolt)