Még ez is: már több hazai településen elterjedtek a trópusi vírusokat terjesztő inváziós szúnyogfajok

Még ez is: már több hazai településen elterjedtek a trópusi vírusokat terjesztő inváziós szúnyogfajok

Kemenesi Gábor, a Pécsi Tudományegyetem adjunktusa az aktuális szúnyoghelyzetről és az inváziós szúnyogok térnyeréséről is beszélt a Portfolionak. Mint a biológus fogalmazott,

az ország számos településén már most is elterjedtek az inváziós szúnyogfajok Magyarországon. Jó példa erre Barcs, ahol nagyon sok ázsiai tigrisszúnyoggal lehet találkozni, de ugyanez elmondható Budapest egyes kerületeire. A ház körül még a mostani időjárás mellett is hatékonyan szaporodnak.

A kutató-virológus, aki már nyolc éve kutatja a Magyarországon jelenlévő csípőszúnyogokat, arra is felhívta a figyelmet arra, hogy már hazánkban sem csak elvétve lehet találkozni ezekkel a szúnyogokkal:

Magyarországon is jelen van már az ázsiai tigrisszúnyog, a koreai szúnyog, illetve a japán bozótszúnyog is.

A biológus hangsúlyozta, a globális folyamatok elhozhatják azokat a szúnyogfajokat Európába, amik olyan betegségeket terjesztenek, mint a Zika vírus vagy a Dengue-láz. "Olaszországban már többször is megjelent a chikungunya-láz, ahol nagy járvány még nem alakult ki, de ízelítőt már kapott az ország az inváziós szúnyogok hatásából" - mondta.

Habár ez a betegség nem halálos, nagyon súlyos ízületi fájdalommal és lázzal jár, és okozhat tartós egészségkárosodást.

Rámutatott,

az egzotikus, trópusi vírusokat az inváziós szúnyogok is elhozhatják Európába, amelyek ezeket a betegségeket eredetileg hazájukban is terjesztik.

Kemenesi szerint az inváziós szúnyogok térnyerése lassú folyamat, de egyáltalán nem dőlhetünk hátra, hiszen

egész Európában hasonló a helyzet, mint Magyarországon. Szépen lassan terjednek, és egyre inkább elkerülhetetlenné válik, hogy ezek a szúnyogfajok mindenhol megjelenjenek.

Úgy véli, megakadályozható lenne, hogy gyors ütemben emelkedjen az inváziós szúnyogfajoknak a száma, mégpedig integrált szúnyogirtási módszerrel, amelynek a biológiai gyérítés az alapja, a katasztrófavédelmi és kémiai gyérítés nem megoldás.

Az Ökológiai Kutatóközpont és a Pécsi Tudományegyetem egyébként elindította szúnyogmonitor programját, amelyet használva bárki segíthet, hogy felkerüljenek az inváziós szúnyogok Magyarország térképére.