Több száz illegális bevándorló veszhetett a tengerbe

Hétszázan lehettek azon a hajón, amely elsüllyedt Líbia és Olaszország között. Csak az idei évben eddig 15 ezer bevándorlónak nyújtottak segítséget ebben a térségben.

Az illegális bevándorlókat szállító hajó Líbia partjaitól 110 kilométerre borult fel. Egy közelben tartózkodó kereskedelmi hajó huszonnyolc embert vett a fedélzetre. A túlélők beszámolói szerint a hajó a fedélzetén több mint hétszáz emberrel indult útnak.

A történtekről a Times of Malta című máltai napilap is beszámolt, amely szerint a baleset röviddel éjfél után történt. A vízi jármű állítólag azért borulhatott fel, mert a menekültek mindannyian a fedélzet egyik oldalára tódultak, amikor elhaladt mellettük egy másik hajó.

Barbara Molinario, az UNHCR egyik szóvivője azt mondta, hogy az olasz és a máltai hatóságok túlélők és holttestek után kutatnak a baleset helyszínén, az olasz Lampedusa szigetétől mintegy kétszázhúsz kilométerre délre. Sajtóértesülések szerint eddig huszonegy holttestet találtak, az áldozatok pontos száma azonban egyelőre ismeretlen.

Ha a halottak számára vonatkozó becslések megerősítést nyernek, akkor ez minden idők legsúlyosabb katasztrófája a Földközi-tengeren

– hangsúlyozta a szervezet.

Csak az idén 15 ezer illegális bevándorló

Hétfőn hasonló baleset történt a líbiai partok közelében, akkor egy nagyjából négyszáz menekültet szállító hajó süllyedt el Olaszország felé tartva. A Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) adatai szerint a mostani és a hétfői szerencsétlenség áldozatait leszámítva idén már több mint ötszáz bevándorló vesztette életét a Földközi-tengeren. Az előző év hasonló időszakában ez a szám negyvenhét volt.

Az IOM szerint év eleje óta már 15 ezer illegális bevándorlónak nyújtottak segítséget a Líbia és Itália közötti tengerszakaszon. Az utóbbi hetekben a javuló időjárás miatt is egyre több hajó indult az észak-afrikai partokról Európa felé.

Hollande: terroristák, akik hajóra rakják ezeket az embereket

Francois Hollande francia államfő az uniós bel- és külügyminiszterek összehívását sürgette vasárnap sürgős intézkedések megtételére, miután mintegy hétszáz ember veszhetett a tengerbe amiatt, hogy egy menekülteket szállító hajó éjszaka elsüllyedt a Földközi-tengeren Líbia és Olaszország között.

Amennyiben a halottak számára vonatkozó becslések megerősítést nyernek, „akkor ez az utóbbi évek legsúlyosabb katasztrófája a Földközi-tengeren” – mondta a francia elnök a Canal+ francia kereskedelmi televízióban. „Növelni kell a (járőröző) hajók számát, több légi ellenőrzés kell az övezetben és sokkal intenzívebb küzdelem az embercsempészettel szemben, mert akik ezeket az embereket a hajókra teszik, csempészek, sőt terroristák” – fogalmazott Hollande.

Ferenc pápa megoldást szeretne

A nemzetközi  közösség határozott és gyors fellépését sürgette Ferenc pápa a Szent Péter téren vasárnap mondott beszédében a Líbia partjainál vízbe veszett több száz bevándorlóról érkezett híreket kommentálva. A katolikus egyházfő a Földközi-tengerbe veszett illegális bevándorlókról azt mondta: ezek a „fivéreink és nővéreink jobb életet és boldogságot kerestek, mivel éheztek, üldözték őket, sebeket ejtettek rajtuk, kizsákmányolták őket és háborúk áldozatai voltak”. A pápa megjegyezte, hogy az emberiség egy részét a kényelem és a hiúság süketté tette a szenvedő testvérekkel szemben. Ferenc pápa egyperces néma imával emlékezett meg az áldozatokról és részvétét fejezte ki a halottak családjainak.

Mint emlékezetes, a pápa első apostoli látogatása 2013 júliusában – megválasztása után négy hónappal – a bevándorlók első állomásának számító dél-olasz Lampedusa szigetére vezetett, ahol Ferenc pápa Európa lelkiismeretéhez szólva a bevándorlók segítését szorgalmazta, hatalmas temetőnek nevezve a Földközi-tengert.