Új péniszt kaphatnak a legtökösebb töketlen amerikaiak

Az orvosokból álló csapat 60 veteránt készül megműteni a kísérlet részeként.

Az orvosokból álló csapat 60 veteránt készül megműteni a kísérlet részeként. Az első beavatkozáskor egy fiatalon elhunyt donor hímtagját ültetik át a család engedélyével. Az orvosok szerint van remény arra, hogy a páciens 6 és 12 hónap közötti időn belül már érezni is képes lesz az átültetett nemi szervvel. A sérülések és az operáció sikerének függvényében még az is lehetséges, hogy az átültetett szervekkel a későbbiekben gyermeket is nemzhetnek a páciensek.

Mérlegelni kell azonban a kilökődést meggátoló gyógyszerek élethosszig tartó szedésének mellékhatásait is. A pácienseket fel kell készíteni arra, hogy képesek legyenek megbirkózni a beavatkozás pszichológiai hatásaival. Más hasonló operációk – például kéz- és arcátültetés – esetén aggodalmat okozott, hogy a páciensek esetleg nehezen tudják elfogadni sajátjuknak az átültetett szerveket. Az amerikai védelmi minisztérium adatai szerint 2001 és 2013 között összesen 1367 többségükben 35 évnél fiatalabb katona szenvedett a nemi szerveit érintő sebesüléseket Irakban és Afganisztánban.

Bár létezik megfelelő védőfelszerelés, néhány katona inkább annyira tökös, hogy azt nem viseli, mivel akadályt jelenthet a gyors mozgásában.

Mindeddig hivatalosan két péniszátültető műtétet hajtottak végre. Az egyik Kínában történt 2006-ban, az operáció ugyan jól ment, ám a szervet a páciens később pszichés okokból mégis eltávolíttatta. Az egyetlen sikeres péniszátültetésként számon tartott második műtét Fokvárosban zajlott, ahol egy fiatal férfi kapott új péniszt, miután a sajátjából csupán egyetlen centiméter maradt meg egy félresikerült körülmetélés eredményeként.