Ursula von der Leyen: Ukrajna nemcsak a megszálló ellen, hanem Európáért harcol

Ursula von der Leyen: Ukrajna nemcsak a megszálló ellen, hanem Európáért harcol

Az Európai Bizottság elnöke úgy véli, Ukrajna végső győzelmét az európai családhoz való csatlakozás jelenti majd.

Vlagyimir Putyin orosz elnök kudarca nem jelenti automatikusan Ukrajna győzelmét, és ahogy a háború elhúzódik, az Európai Uniónak addig kell támogatnia Ukrajnát, amíg csak szükséges - jelentette ki Ursula von der Leyen az Európai Bizottság elnöke Strasbourgban.

Az MTI azt írja, az elnök az uniós parlamentnek az EU-tagállamok vezetőinek csütörtökön kezdődő brüsszeli csúcstalálkozóját előkészítő plenáris vitájában elmondta: Ukrajna nemcsak a megszálló ellen, hanem Európáért harcol, és az európai családhoz való csatlakozás Ukrajna végső győzelmét jelenti majd.

Kifejtette, úgy látja:

Ukrajna nagy lépéseket tett a csatlakozáshoz vezető reformok elfogadása érdekében.

"A kijevi parlament most hagyott jóvá két korrupcióellenes törvényt a Nemzeti Korrupcióellenes Hivatal személyzetéről és a vagyonnyilatkozatról, valamint elfogadta a nemzeti kisebbségekről szóló módosított törvényt is, amely a Velencei Bizottság fennmaradó ajánlását tartalmazza. Ez a törvény lehetővé teszi a kisebbségi nyelvek nagyobb mértékű használatát az iskolákban, a könyvkiadásban és a nyilvános rendezvényeken. A nemzeti kisebbségi csoportok máris pozitívan reagáltak erre a törvényre, és a mi első értékelésünk is pozitív" - taglalta Von der Leyen.

A bizottság elnöke szerint ha ezeket az intézkedéseket hatékonyan végrehajtják, akkor már a legtöbbet teljesítették a csatlakozáshoz szükséges reformfeltételekből.

"Ukrajna kemény munkával bizonyítja, hogy mennyire fontosak számára az unió értékei, így nekünk is hasonlóan kell cselekednünk"

- jelentette ki.

(Címlapkép: Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke a Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel tartott kijevi sajtóértekezleten 2023. november 4-én. MTI/EPA/Szerhij Dolzsenko)