Válasz a Nyugatnak: az oroszok is meghosszabbították az embargót

Vlagyimir Putyin orosz államfő szerdán elrendelte a nyugati élelmiszerek oroszországi importjára elrendelt korlátozások egy évvel történő meghosszabbítását.

"A kormány az intézkedések meghosszabbításának kérelmével fordult hozzám" - közölte Putyin az orosz média tájékoztatása szerint. "Ahogyan a kormányfő (Dmitrij Medvegyev) javasolta, mától kezdve egy évvel meghosszabbítjuk az ellenintézkedéseinket. Úgy vélem, ez jó ösztönző hatással lesz a hazai mezőgazdasági termelőkre" - tette hozzá.
 
A Ria Novosztyi orosz állami hírszolgálat beszámolója szerint Putyin az erről szóló rendeletet mihamarabbi nyilvánosságra hozatalára szólította fel a kormányt.
 
Az európai uniós országok hétfőn vita nélkül jóváhagyták azt a megállapodást, miszerint jövő év január 31-éig meghosszabbítják az Oroszország ellen elrendelt gazdasági szankciókat. Ezek értelmében korlátozzák egyes orosz bankok és vállalatok hozzáférését az európai tőkepiachoz, valamint tiltják a fegyverek és a katonai jellegű végfelhasználásra szánt (egyébként kettős rendeltetésű) termékek, továbbá bizonyos energetikai technológia Oroszországba való exportálását.
 
Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő hétfőn kijelentette, a Kreml a kölcsönösség elve alapján válaszol az uniós szankciók meghosszabbítására. "Többször is megerősítettük: a szankciók viszonzásában a hozzáállásunk alapja a kölcsönösség elve" – hangsúlyozta az illetékes.
 
Az Oroszország elleni szankciókat a dél-ukrajnai Krím félsziget tavaly márciusi elcsatolása és Kelet-Ukrajna destabilizálása miatt vezették be. Ezekre válaszul Moszkva 2014 augusztusában gazdasági embargót rendelt el az Európai Unió, az Egyesült Államok, Ausztrália, Kanada és Norvégia számos termékére.