Zacher Gábor beadatta a negyedik oltást, a harmadikat már mindenkinek javasolja

Zacher Gábor beadatta a negyedik oltást, a harmadikat már mindenkinek javasolja

Zacher Gábor pénteken már a negyedik koronavírus elleni vakcináját is megkapta, öt hónappal a harmadik dózis után. A Portfoliónak elmondta, hogy enyhe izomfájdalommal, kisebb hőemelkedéssel pár óra után túl volt az oltás hatásain, 60 év felettiként fontosnak tartotta, hogy már felvegye azt.

Zacher Gábor a kórházban úgy látja, náluk tíz oltatlan betegre jut egy oltott

Minden tizedik oltatlanra jut egy oltott, aki a kórházban van. Az intenzív osztályra kerülők illetve a géppel lélegeztettek arányában is rosszabb az arány, ott talán minden hetedik oltatlanra jut egy oltott - mondta Zacher Gábor...

A hatvani kórház sürgősségi osztályának orvosa szerint azok, akik már megkapták a harmadik oltásukat, vélhetően enyhébb tünetekkel megússzák a koronavírus omikron-variánsát, esetükben kórházi ápolásra ezt követően csak ritkán kerül sor. Megerősítette, hogy az új betegek döntő része már az omikron miatt szorul ellátásra, ami miatt – lévén, hogy enyhébb variáns, mint a delta – az egészségügyben valamelyest csökkent a kórházak Covid-osztályainak leterheltsége.

Zacher Gábor hangsúlyozta, hogy a harmadik dózis mindenkinek fontos, míg a negyedik jelenleg a veszélyeztetett csoportokba tartozóknak. Úgy gondolja, 

aki tavaly márciusban vagy áprilisban kapta meg a második oltását, az majdnem ugyanolyan védtelennek számít, mint akit nem oltottak be.

Tapasztalatai alapján felidézte, az oltások hatékonysága már az első koronavírus-variánsokkal szemben sem volt százszázalékos, ami a delta, és legfőképp az omikron megjelenésével csökkent. Aláhúzta,

aki többszörösen oltott, most már legalább háromszor, annak drasztikusan kisebb az esélye, hogy súlyos állapotba kerüljön, ha koronavírusos lesz.

Zacher szerint az, aki több betegséggel küszködik, ritkán, de a három oltás ellenére is kerülhet olyan állapotba, hogy kórházi ellátásra szorul.

20 174 az új fertőzöttek száma, elhunyt 69 beteg

20 174 új fertőzöttet igazoltak, ezzel a járvány kezdete óta összesen 1 471 276-ra nőtt az azonosított fertőzöttek száma. Meghalt 69 beteg, így az elhunytak száma 41 087-re emelkedett - közölte a koronavirus.gov.hu szerdán.