Zelenszkij szerint az ukránok nem a jövő évre, hanem a holnapra gondolnak

Zelenszkij szerint az ukránok nem a jövő évre, hanem a holnapra gondolnak

Az ukrán elnök szerint fegyverhiány miatt nem képes Ukrajna ellenállni az orosz erőknek. Már csaknem a félmilliót közelíti az oroszok ukrajnai embervesztesége a vezérkar összesítése alapján.

Ukrajna nem rendelkezik a szükséges mennyiségű fegyverrel, hogy az adott körülmények között sikeresen ellenálljon a Puytin-féle orosz inváziónak, a megszállók így minden nap visszavonulásra kényszerítik az ukrán csapatokat - hívta fel a figyelmet Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a PBS amerikai televíziónak adott interjújában, amelyet az Ukrajinszka Pravda hírportál szemlézett kedden.

Az államfő kijelentette, hogy a szövetségesek - köztük az Egyesült Államok - segítsége nélkül Ukrajnának "esélye sem lesz" megnyerni a háborút a túlerőben lévő Oroszországgal szemben. Példaként hozta fel, hogy az oroszoknak azért sikerült a múlt héten megsemmisíteniük a Kijev környéki tripilljai hőerőművet, mert a szövetségesek segítségének hiányában elfogytak a védelmi rakéták. Rámutatott arra, hogy

Oroszország jelen állás szerint tízszer több tüzérségi lövedékkel rendelkezik, mint Ukrajna, és harmincszor több a katonai repülőgépe

- mutatott rá az államfő.

Könnyebb lehet Ukrajna dolga jövőre?

"Nem kérünk semmilyen különleges fegyvert, és senki sem kér ötszáz, háromszáz repülőgépet, noha Oroszország csak Ukrajna területén háromszáz repülőgépet használ. Mindenesetre ilyen statisztika mellett mindennap visszaszorítanak bennünket"

- fogalmazott Zelenszkij.

Szerinte az ukrán hadsereg csakis akkor tudja megvédeni az ellenőrzése alatti területeket, ha ugyanannyi lövedékkel rendelkezik, mint Oroszország. Ezen felül a légtér védelme érdekében is szüksége van konkrétan megnevezett fegyverekre - jegyezte meg. Arra a kérdésre, hogy várhatóan könnyebb lesz-e Ukrajna dolga jövőre, az elnök nemmel válaszolt, majd rögzítette, hogy

az ukránok nem a jövő évre, hanem a holnapra gondolnak.

A félmilliót közelíti az orosz hadsereg ukrajnai embervesztesége

Az ukrán vezérkar reggeli harctéri helyzetjelentésében kiemelte, hogy az orosz erők növelték támadásaikat a Donyeck megyei Bahmut irányában, az elmúlt nap folyamán 33 támadóműveletet indítottak. Egy nap leforgása alatt 104 összecsapás volt az ukrán és az orosz csapatok között.

A vezérkar összesítése szerint továbbá az orosz hadsereg ukrajnai embervesztesége meghaladta immár a 455 ezret.

Az ukrán erők hétfőn megsemmisítettek egyebek mellett kilenc orosz harckocsit, 16 tüzérségi és egy légvédelmi rendszert, 11 drónt.

(Címlapkép: Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a Három Tenger Kezdeményezés országainak csúcstalálkozójára érkezik Vilniusban 2024. április 11-én. MTI/EPA/Toms Kalnins)