Összenő, ami összetartozik: fesztiválon a Fidesz, az MSZP és az LMP

Idén augusztus 21. és 25. között rendezik meg Kőszegen a Fidesz házi fesztiváljának is tekinthető, közéleti kérdésekkel foglalkozó ifjúsági rendezvényt, a Tranzit Fesztivált. A kormányoldal prominensei mellett bal- és szélsőliberális politikusok is meghívást kaptak, azonban a legnagyobb ifjúsági szimpatizánskörrel rendelkező Jobbik egyetlen képviselője sem szólalhat fel a rendezvényen.

tranzit

Ujhelyi István (MSZP), Szijjártó Péter (Fidesz) és Salát Gergely, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Karának (PPKE-BTK) docense, sinológus

A Tranzit résztvevői kerekasztal-beszélgetések, vitaestek, előadások és szemináriumok során dolgozzák föl a politika, a gazdaság, a kultúra, a vallás, a sport, a Kárpát-medence, illetve az Európai Unió időszerű kérdéseit. A Mandiner kérdésére a rendezvény szervezői elmondták: a „Tranzit attól lesz igazán különleges, hogy mindezt a legkülönbözőbb világnézetek, politikai családok és közösségek képviselői egy asztalnál, kulturált párbeszéd formájában teszik.” Ezt azonban elég sajátosan teszik, mert Magyarország egyik legerősebb parlamenti pártját, amely az Aktív Fiatalok Magyarországon Kutatócsoport márciusi-áprilisi felmérése szerint is a legnépszerűbb politikai szervezet az egyetemisták körében, nem hívták meg.

tablazat

Pártpreferencia az egyetemisták-főiskolások körében (pártot választók) - Aktív Fiatalok, 2012.

Persze másképp is meg lehet közelíteni a fesztivál céljait, ha azt vesszük alapul, hogy a rendezvénysorozat keretén belül a kormányoldal prominensei, bal- és szélsőliberális politikusokkal folytatnak párbeszédet. A meghívottak köre nem csak a kettős mércét bizonyítja, hanem a politikai generációk közötti szakadékot is. Vagyis míg őfelsége ellenzéke fesztiválon belül, addig az úgynevezett rendszerváltással megcsontosodott politikai hatalmi kör ellenzéke pedig – félelemből - a fesztiválon kívül van tartva.

Párbeszéd a Fidesz, MSZP és LMP között

A fesztivál első napján - a párbeszéd keretén belül - pl. Szijjártó Péter (Fidesz) és Újhelyi István (MSZP) értekezett a keleti nyitásról, amely valójában azután került a politikai közbeszédbe, hogy a Jobbik a 2010-es választásokat követően, új parlamenti pártként benyújtotta a programjában szereplő gazdaságpolitikai javaslatait, melyek között kiemelt helyet kapott a keleti országokkal való együttműködés kialakításának koncepciója. De lesz még Rogán Antal (Fidesz) és Schiffer András (LMP), Balog Zoltán (Fidesz) és Hiller István (MSZP), valamint Deutsch Tamás (Fidesz) és Vágó Gábor (LMP) párbeszéd is.

A Jobbikot kirekesztették, mert félnek tőle

Bana Tibor országgyűlési képviselő, a Jobbik Vas megyei elnöke portálunk kérdésére elmondta, bár felháborító ez a politikai kirekesztés a Tranzit Fesztiválról, a meghívott fideszes, szocialista és liberális politikusok csak azt bizonyítják, hogy összenő, ami összetartozik. Szerinte a Jobbikot azért rekesztették ki, mert a többi párt a Jobbikban látja a közös ellenséget és félnek attól, hogy ha a nemzeti radikális párt is kifejthetné a különböző témákban az álláspontját, akkor még több ember számára válna szimpatikussá. Hozzátette: a kirekesztés továbbá megmutatja azt is, hogy mire készülhet a választási kampányban a Jobbik, azonban a párt ennek ellenére is tisztán és határozottan fogja képviselni elveit, illetve választóit.

Orbán testőrének őszödi beszéde a Tranziton

A tavalyi nyár egyik legnagyobb botránya volt, mikor Hajdu János, a Terrorelhárítási Központ (TEK) főigazgatója politikai kijelentésre ragadtatta magát a Tranziton. A kormányközeli fesztiválon az ország egyik belső, de kezelhető problémájának nevezte a „szélsőjobboldal előretörését”, példaként pedig a Jobbik parlamentbe jutását hozta fel. A kijelentés már csak azért is nagy vihart kavart, mert a TEK egy 13 milliárdos forrásból, titkosszolgálati eszközökkel is dolgozó alakulat, amely személyesen Orbán Viktorhoz köthető privát és hivatalos formában is. A nevéből adódó feladata, hogy a terrorveszélyt elhárítsa, csúcsvezetője mégis egy demokratikusan működő, a magyar szavazók által az Országgyűlésbe juttatott párt „kezelhetőségéről” beszélt.

Miért nem hívták meg a Jobbikot?

A Kommentár Alapítványt 2005-ben hozta létre néhány – a közügyek iránt elhivatott – fiatal értelmiségi azzal a céllal, hogy a „közösség, hagyomány, szabadság” jelmondatának szellemében fórumot biztosítson a hasonló gondolkodásúaknak – olvasható az alapítvány honlapján. A „párbeszéd elősegítése” érdekében az Alapítvány úgy döntött, hogy egy folyóirat kiadása mellett más formában is közösségszervező erőként kíván fellépni, ezért 2009 decemberében útjára indította a Tranzit rendezvénysorozatot. Tavaly az alapítvány 50 millió forintos állami támogatásban részesült.

Próbáltuk kérdésünket a Tranzit szervezőinek honlapján megadott telefonszámon is feltenni, de nem tudták megválaszolni, hogy miért nem kapott a fesztiválra egyetlen jobbikos képviselő/politikus sem meghívást. Kérdésünkre, egy zavart kérdés volt a válasz, hogy melyik jobbikos képviselőt nem hívták meg, mire közöltük, információink szerint egyiket sem. Miután kiderült, hogy „nem kompetens” személlyel beszélünk, írásban küldtük el kérdésünket. Amint megkapjuk válaszukat, frissítjük vele cikkünket!

MTI Fotó: Nyikos Péter

alfahir.hu

sss
2019. Augusztus 19. | 17:02
Merkel és Orbán
sss
2019. Augusztus 19. | 17:02
Merkel és Orbán
Láttál valami izgalmasat?
Küldd be nekünk!
Szerkesztő:
Kvárik Anita

Friss