Ötven rendbeli gyilkossággal vádolják a christchurchi merénylőt

Az új-zélandi rendőrség csütörtöki közleménye szerint már ötven rendbeli gyilkosság és harminckilenc gyilkossági kísérlet miatt emeltek vádat a christchurchi terrortámadás elkövetője ellen. 

A 28 éves ausztrál férfi, aki március 15-én hajtott végre terrortámadást két christchurchi mecset ellen, jelenleg börtönben van. A lövöldözésben 50 ember vesztette életét, ám a merénylet másnapján csupán egy rendbeli gyilkossággal vádolták a férfit, akinek ügyében a bíróság pénteken ül össze másodszorra. 

A rendőrség nem zárta ki a további vádpontok lehetőségét sem, de nem erősítette meg, hogy terrorizmussal kapcsolatban is vádat emelnek-e ellene.

A férfi a tárgyaláson saját képviseletét fogja ellátni, minden bizonnyal azért, hogy ezáltal is hirdethesse az általa vallott eszméket, ahogy tette egyik példaképe, a 2011-ben 77 fiatal életét kioltó norvég terrorista, Anders Breivik. Éppen ezért a tárgyalás nem lesz sajtónyilvános, valamint megtiltották a film- és hangfelvétel készítését is. 

Kedden az új-zélandi parlament betiltotta azokat a fegyvereket, amelyekkel a terrorista a merényletet elkövette, pénteken pedig 20 ezer ember vett részt a merénylet áldozatainak tiszteletére rendezett megemlékezésen, ahol beszédet mondott a miniszterelnök, Jacinda Ardern és az egyik túlélő, akinek felesége életét vesztette a lövöldözésben.