Szemébe mondták a belügyi államtitkárnak, hogy „arcpirítóan, megalázóan alacsony” a rendőri fizetés

Szemébe mondták a belügyi államtitkárnak, hogy „arcpirítóan, megalázóan alacsony” a rendőri fizetés

Sok a leszerelő rendőr, ennek oka pedig szinte mindig az elképesztően alacsony bérezés – vetette Kontrát Károly államtitkár szemére Csányi Tamás jobbikos képviselő hétfőn a parlamentben. A rendőrök jelentős részének fizetése nettó 150 ezer forint körül mozog, ellenére annak, hogy a kormány szerint már jelentős, 50 százalékos emelés történt.

Ráadásul a rossz fizetések miatti leszerelések a fennmaradó állománynak egyre jobban nehezítik a munkát, a túlterhelés pedig újabbakat kényszerít távozásra. Emlékezetes eset volt, amikor még az a rendőr is leszerelt, aki a toborzóplakáton pózolt.

Mint korábbi cikkünkben írtuk, ezek a körülmények az utánpótlást is nehezítik: a rendvédelmi szakgimnáziumokba jelentkezők száma drasztikusan lecsökkent, miközben a végzősök egy része fel sem szerel, inkább a rendvédelem más, jobban fizető ágazatát választja, például magáncégeknél.

Ez tölti el Önt büszkeséggel, államtitkár úr?

- kérdezte Csányi, hozzátéve, hogy a 2020-as költségvetési tervezetben is csupán „arcpirítóan, megalázóan alacsony”, 3 százalékos emelést láttak, noha a rendvédelmi illetményalap hosszú évek óta változatlanul 38 ezer forint.

„Egy kezdő járőr 130 ezer forintból nem fog családot alapítani" - szinte üresek a rendőrségi szakiskolák | Alfahír

A téli kormányellenes tüntetéseket több száz rendőr biztosította a fővárosban, Áder János palotáját az egyik demonstráció alatt több mint 120 egyenruhás zárta élőlánc mögé. A rabszolgatörvény ellen demonstrálók rendszeresen oda is vetették a kérdést a rendőröknek, hogy „Hogy tetszik a túlóra?", pedig valójában a túlmunka jelenti ma az egyetlen esélyt arra, hogy ezek az emberek néha napján értelmesnek tűnő bért kapjanak a hónap elején.

A jobbikos politikus az illetményalap növelését kérte számon az államtitkártól, aki válaszában konkrétumok nélkül, csupa feltételes módban azt mondta, tavaly óta dolgoznak egy lehetséges emelésen.