Bajban a fővárosi költségvetés, 25 milliárddal növelik Budapest folyószámla-hitelkeretét

Bajban a fővárosi költségvetés, 25 milliárddal növelik Budapest folyószámla-hitelkeretét

Újabb hitelkeretet kell nyitnia a fővárosi önkormányzatnak, hogy teljesíteni tudja kifizetési kötelezettségét a második féléves iparűzési adóbevételek megérkezéséig. Budapest már harmadik éve a központi költségvetés nettó befizetője.

Az eddigieken felül további 25 milliárd forinttal növelik a fővárosi önkormányzat folyószámla-hitelkeretét - döntött a költségvetési rendelet módosításáról szóló előterjesztés részeként a Fővárosi Közgyűlés szerdán. Az MTI azt írja: a főpolgármester jegyezte javaslatot 18 igennel, 11 nem ellenében, egy tartózkodás mellett támogatták a képviselők.

A döntés értelmében a fővárosi önkormányzat a gazdálkodásához az április 1. és szeptember 19. közötti időszakra legfeljebb 60 milliárd forint összegű, a szeptember 20. és december 31. közötti időszakra pedig legfeljebb 30 milliárdos folyószámlahitelt vesz igénybe.

A fővárosi önkormányzat gazdálkodásában a bevételek, illetve a kifizetések ütemezése nem hangolható össze teljes mértékben, ezért az önkormányzatnak tartalékkeretre van szüksége a likviditásának folyamatos, biztonságos fenntartása érdekében

- mutattak rá a javaslatban.

Mint írták, a március 1-jétől rendelkezésre álló 40 milliárdos folyószámlahitelkeret-állomány várhatóan március végén kimerül. Ezért átmenetileg további 20 milliárd forint folyószámlahitelre lesz szükség annak érdekében, hogy a kifizetési kötelezettségeket a második féléves iparűzési adóbevételek szeptember közepén esedékes megérkezéséig teljesíteni tudják.

A javaslat szerint a szeptember 20-ától rendelkezésre álló 25 milliárd forintos hitelkereten túl várhatóan további 5 milliárd forint folyószámlahitelre lesz szüksége az önkormányzatnak a felmerülő kiadások rendezéséhez.

Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes hivatkozott az Állami Számvevőszék megállapítására, miszerint a főváros 2021-től a központi költségvetés nettó befizetője. Megjegyezte: a kormány "elzárta a pénzt", és a fővárosnak arra sem volt lehetősége, hogy külső forrásból jusson pénzhez.

A folyószámla-hitelkeret nyáron esedékes emelésére biztonsági tartalékként hivatkozott, és azt mondta, arra azért is van szükség, mert továbbra is várják a Lánchíd felújítására az államtól a 6 milliárd forintot, valamint a trolibuszbeszerzésre ígért 11 milliárd forintot.

(Címlapkép: Tüttő Kata (MSZP) városüzemeltetésért felelős főpolgármester-helyettes, Kiss Ambrus (független) általános főpolgármester-helyettes, Karácsony Gergely főpolgármester, Számadó Tamás főjegyző és Kerpel-Fronius Gábor (Momentum) okosvárosért és részvételiségért felelős főpolgármester-helyettes (b-j) a Fővárosi Közgyűlés ülésén a Városházán 2024. március 27-én. MTI/Bruzák Noémi)